Vijesti

Muftija Nevzet Porić primio predsjednika “Merhameta” Kenana Vrbanjca

Muftija Nevzet Porić primio predsjednika “Merhameta” Kenana Vrbanjca

LJUBLJANA, 4. mart – Predsjednik Mešihata IZ-e u Republici Sloveniji muftija mr. Nevzet Porić primio je u službenu posjetu predsjednika HO “Merhamet” MDD Kenana Vrbanjca i rukovodioca Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH Ibrahima ef. Malanovića. Sastanku je prisustvovao i predsjednik “Merhameta” Slovenije Sead ef. Karišik.

Razgovarano je o suradnji HO “Merhamet” MDD i “Merhameta” Slovenije. Kenan Vrbanjac upoznao je muftiju Porića sa projektima koje “Merhamet” realizira u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost djelovanja “Merhameta” na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Kazao je da “Merhamet” ima stoljetnu tradiciju djelovanja koja je uvijek bila usko vezana za rad i djelovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, saopćeno je Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Vrbanjac je naglasio da je reisu-l-ulema Džemaludin Čaušević bio jedan od predsjednika “Merhameta” i da danas “Merhamet” ima odličnu suradnju sa Rijasetom IZ-e u BiH, na čelu sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem.

Muftija Porić zahvalio se za posjetu i spremnost za suradnju. Naglasio je važnost povjerenja kojeg muslimani imaju u “Merhamet”, a pogotovu u Islamsku zajednicu. Istakao je da ga raduje činjenica da “Merhamet” u posljednjem periodu odlično surađuje sa Rijasetom IZ-e. Ukazao je i na dvije zajedničke akcije u kojima su sudjelovali i muslimani iz Slovenije, a to je sakupljanje pomoći za Tursku i Siriju te pomoć Gazi, a koje su realizirane preko Rijaseta, odnosno “Merhameta” u Bosni i Hercegovini.

Predsjednika “Merhameta” Slovenije, Sead ef. Karišik upoznao je delegaciju iz Sarajeva o projektima “Merhameta” na području Slovenije, kao i sa projektima koje realizira na području Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Sandžaka.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu, Ibrahim ef. Malanović istakao je važnost suradnje Rijaseta IZ-e u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom i realizaciju zajedničkih projekta.

Na sastanku je dogovoreno potpisivanje sporazuma o suradnji između organizacija kao i veća uključenost “Merhameta” Slovenije u projekte koje organizira “Merhamet” u Bosni i Hercegovini.

Za početak suradnje, “Merhamet” u Bosni i Hercegovini organizirat će hiljadu iftara u povratničkim mjestima koje će finansirati “Merhamet” Slovenije, saopćeno je Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Image

Bistrik 2, 71000 Sarajevo | Bosna i Hercegovina