MENSUR BEKTIĆ NOVI PREDSJEDNIK „MERHAMETA“, HARUN LOZO ZAMJENIK

Na Skupštini HO „Merhamet“ MDD, održanoj 3. oktobra 2018. godine, izabrano je novo rukodovodstvo ove humanitarne organizacije. Umjesto Hajrudina Šahića, za predsjednika „Merhameta“ izabran je Mensur Bektić iz Sarajeva, a za njegovog zamjenika Harun Lozo iz Travnika. Bektić i Lozo bili su članovi dosadašnjeg Upravnog odbora HO „Merhamet“ MDD. Skupština „Merhameta“ izabrala je i novi Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti.

Novoizabrani predsjednik „Merhameta“ Mensur Bektić rođen je 02. 06. 1969. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Bektić je bio učesnik Obnoviteljske skuštine Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“, održane u februaru 1991. godine, na kojoj je izabran za člana Upravnog odbora Društva. Jedan je od osnivača Muslimanskog omladinskog saveza (MOS) i na osnivačkoj skupštini, 22.12.1990. godine, izabran je za generalnog sekretara.

Radio je u sarajevskom „Energoinvestu“ (rasklopna oprema, ručna obrada i kontrolor gotovih i poluproizvoda). Od 1997. godine radi u Srednjoj školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu kao stručni saradnik na obradi metala. Član je i Kantonalnog i Glavnog odbora SSSVONKA.

Osnivanjem Obrtničke komore Kantona Sarajevo 2007. godine izabran je za predsjednika Upravnog odbora, a 2011. za predsjednika Obrtničke komore Kantona Sarajevo. Od 2013. godine obnašao je funkciju predsjednika Obrtničke komore FBiH.

Od ranog djetinstva, zajedno s ocem, bavio se tradicionalnom i umjetničkom obradom metala, a naročito izradom nakita u tehnici filigran. Inače, Bektićeva porodica se više stotina godina bavi umjetnom obradom metala.

Nakit Mensura Bektića rađen u tehnici filigrana uvršten je, zbog svoje specifičnosti, i u knjigu UNESCO-a „Tradicionalni ručni radovi BiH“. U aprilu 2014. godine Bektić je dobio certifikat geografske oznake pod nazivom „Sarajevski filigran“ što ga izdvaja kao vrsnog umjetnika i poznavaoca izrade nakita u tehnici filigran.

Autor je filigranskog „Cvijeta Srebrenice“. Dio prihoda od prodaje „Cvijeta Srebrenice“ izdvaja se za stipendiranje učenika iz Srebrenice.

Od 1996. godine, imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

Harun Lozo: Zamjenik predsjednika HO "Merhamet" MDD

ČLANOVI UPRAVNOG, NADZORNOG ODBORA I SUDA ČASTI

Članovi novog Upravnog odbora, osim Mensura Bektića i Harina Loze, su prof. dr. Šahzija Đonlagić-Dreca i Jusuf Zahiragić (Sarajevo), Midhad Brkan (Mostar), Amel Delić (Tuzla), Mustafa Bajramović i Edin Selimović (Zenica), Envera Huskić, dr. Džemal ef. Ibranović i Nađa Hadžiemrić (Maglaj).

Novoizabrani članovi Nadzornog odbora HO „Merhamet“ MDD su dr. Omer Hadžiradončić, Dženan Aganović i Mirsad Hasanić, dok će Sud časti ove humanitarne organizacije ubuduće činiti Admir Salkić, Nedžad Beća i Jasmina Lošić.

Go to top