LJEPOTA IFTARA, OSMIJEH DEDE MUŠANA, ZAHVALNOST NANE ŠEMSE...

Poznati sarajevski ljetopisac i pjesnik, Mula Mustafa Bašeskija, u jednom od mnogobrojnih zapisa pribilježio je i ovo: “Kad bi me neko upitao šta mi je na ovom svijetu najžalije ostaviti, rekao bih: sabaha, behara i iftara. Ko zna kakva se ljepota u tome krije, razumjet će”.

U mjesecu smo Ramazanu, ljeto je, behari su prošli, sabahi su prelijepi, iftari još ljepši. Ramazan je u islamskoj tradiciji poseban mjesec, a njegovo najznačajnije obilježje je post. Posebna specifičnost Ramazana jesu sehuri, iftari te ramazanska druženja. Solidarnost i samilost je, takođe, odlika Ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja i pomoći onima koji nemaju, kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih, kako bi svaka duša osjetila ljepotu, radost i skrušenost ovog mubarek mjeseca.

Zbog svih ovih razloga, Regionalni odbor Merhameta” Sarajevo godinama radi na organizaciji zajedničkih iftara, nastojeći da i oni koji nemaju osjete ljepotu i radost iftara, kako bi i na taj način zadobili Božiju milost i zadovoljstvo.

U izuzetno prijatnoj, lijepoj i ugodnoj atmosferi, radnici ove humaniratne organizacije obišli su mnoga mjesta: Hrenovicu, Praču, Jeleč, Sutjesku, Trnovo, Tarčin, Srednje, Ilijaš, Hrasnicu, Sokolović Koloniju, Vogošću.... dijeleći osmijeh, iftare i radost mira i tišine, ljepotu mirisa ramazanskog somuna, ozareno i sretno lice nane Podrinjke, Ilidžanke, Srebreničanke, čija svaka bora i damar iskazuju zahvalnost i radost što su tu.

 

 

A Merhamet i njegovi radnici, slijedeći islamsku tradiciju da oni koji nahrane postača imaju posebnu nagradu kod Boga, već se od prvih dana Ramazana takmiče u činjenju dobra.

Zahvala ide Svevišnjem Gospodaru koji nam je podario zdravlje, nafaku, mudrost i volju da se bavimo ovim izuzetno teškim i odgovornim poslom, a veliko hvala ide radnicima Regionalnog odbora Merhameta: Mireli, Sajmi, Almiru; Mehmedu, Lejli, Senadi, Ismeti, Vahidi, Emini, Enidi, Ameru... bez čijeg truda, prisustva, elana bi sve ovo, vjerovatno, izgledalo i drugačije i skromnije. Neka im Svevišnji udesetorostuči nagrade za sva dobra koja čine uz ove mubarek dane.

A šta uistinu može biti ljepše od zadovoljsta Gospodara, mirisa somuna, smirenosti i skrušenosti iftarskog vremena, ljepote ljeta, osmijeha osamdesettrogodišnjeg Mušana iz sela Brdarići, općina Prača, što iftari sa 120 insana, jer je skoro čitavu godinu sam u svom selu. Zahvalnost nane Šemse iz Šadića, općina Foča, što se i nje neko sjetio pa je pozvao na iftar na otvorenom, da može da se druži, razgovar i prisjeća vremena kada je sve to bilo malo drugačije, a i nana je bila puno mlađa.

Go to top Sam Steel Authentic Jersey