PO OPORUCI AGANA HODŽIĆA, SOCIJALNO UGROŽENIM PODIJELJENO JOŠ 300 PREHRAMBENIH PAKETA

SARAJEVO, 20. april - Regionalni odbor „Merhameta“ Sarajevo podijelio je još 300 prehrambenih paketa socijalno ugroženim građanima Kantona Sarajevo koji su obezbijeđeni iz sredstava koje je HO „Merhamet“ MDD oporukom ostavio dobrotvor i humanista, rahmetli Agan Hodžić. Paketi sa životnim namirnicama, njih 220, podijeljeni su u „Merhametovoj“ kuhinji „Imaret“, a 80 paketa na Ilidži i naselju Lužani. Podjeli paketa prisustvovao je i Enver Ahmetspahić, sestrić rahmetli Agana Hodžića koji je ovlašten za izvršenje testamenta.

On je, u razgovoru sa direktorom Regionalnog dobora „Merhameta“ Sarajevo Munibom Bujakom, izrazio zadovoljstvo načinom na koji „Merhamet“ izvršava svoje obaveze iskazane u testamentu Agana Hodžića.

Rahmetli Agan Hodžić: Svu svoju ušteđevinu namijenio siromašnim

Podsjetimo, Agan Hodžić je preminuo 2014. godine, a njegova nesebična želja da pomogne drugima zapisana je u testamentu u kojem se navodi da se milion konvertbilnih maraka ima podijeliti na tri jednaka dijela za „Merhametove“ narodne kuhinje, za Narodnu kuhinju „Stari Grad“ u Sarajevu i kuhinju „Crvenog križa“.

Dakle, „Merhamet“ je dobio trećinu od ukupnih sradstava koje je rahmetli Agana Hodžić ostavio testamentom, dakle jednak iznos kao što je dobila kuhinja „Stari Grad“ i kuhinja „Crvenog križa“. Merhamet“ se obavezao da sve svoje obaveze koje su navedene u testamentu provede u cjelosti.

Podjeli paketa prisustvovao i sestrić Agana Hodžića: Bujak i Ahmetspahić

 Agan Hodžić rođen je 1932. godine u selu Kovanj kod Rogatice. Posljednjih nekoliko godina života, nakon povratka iz Kanade, proveo je u Gerontološkom centru Nedžarići, u Sarajevu. Uprkos visokoj kanadskoj penziji koju je primao i novcu koji je zaradio mukotrpnim radom u inostranstvu od 1950. godine, Agan nije živio luksuzno, u nekoj velikoj kući, okružen skupocjenim stvarima, već je boravio u maloj sobi u sarajevskom staračkom domu.

Nije imao djece, a supruga Helen sa kojom se oženio i živio u Kanadi, umrla je 2003. godine, nakon čega se Agan odlučio vratiti u Bosnu i teško zarađenim novcem nahraniti hiljade gladnih usta.

   

Go to top Sam Steel Authentic Jersey