LARS-GUNNAR WIGEMARK UPOZNAT SA ZAJEDNIČKOM DEKLARACIJOM NEVLADINIH ORGANIZACIJA

SARAJEVO, 21. mart - Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, primio je delegaciju bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija koje su 1. februara u Sarajevu potpisale zajedničku deklaraciju, koja je definirana kao prvi korak saradnje potpisnica, nakon čega će uslijediti konkretne zjedničke aktivnosti u istrajavanju izgradnje demokratskog društva i države BiH.

Delegaciju su činili doc. dr. sc Hajrudin Šahić (predsjednik HO „Merhamet“ MDD), prof. dr. Nedžad Mulabegović (predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca - VKBI), prof. dr. Marinko Pejić (predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća), Sretko Radišić (predsjednik Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost), Adil Kulenović (predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“), prof. dr. Senadin Lavić (predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“), Jakob Finci (predsjednik Kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“), Fadila Memišević (predsjednik Društva za ugrožene narode – Sekcija BiH) i Dr. Elijas Tauber (predsjednik Vijeća nacionalnih manjina FBiH).

Delegacija nevladinih organizacija je predstavila deklaraciju ambasadoru Wigemarku naglašavajući da je po sadržaju upućena faktički svim građanima BiH i reprezentira određenja i uvjerenja potpisnika vezano za državu BiH, kao i za sve elemente relevantne u današnjoj društvenoj i političkoj realnosti BiH.

- Osnovno opredjeljenje je put ka izgradnji demokratske, neovisne BiH vodeći računa prvenstveno o onome što spada u kategoriju zapadne civilizacije ostvarivanja građanskih prava i sloboda s jedne strane, a s druge strane način organizacije BiH koja će (sa svojim institucijama) u svim oblastima djelovanja biti realna podrška i na određeni način garant tome - naglašeno je.

Predsjednik HO „Merhameta“ MDD Hajrudin Šahić iskoristio je priliku da ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka upozna sa aktivnostima i planovima „Merhameta“.

Go to top