URUČENA POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM PORODICAMA RAMIĆ I MUHIĆ

Predstavnici Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Tuzla i Osnovnog odbora Kalesija obišli su porodicu Damira Ramića u naselju Ćive, u mjesnoj zajednici Gornje Vukovije, koji žive u veoma lošim uslovima. Tom prilikom porodici Ramić je uručen paket sa osnovnim životnim namirnicama. Ramići nemaju nikakvih primanja, stanuju u trošnoj kući u kojoj su zidovi popucali, a objekat na nekoliko mjesta prokišnjava.

- Na sobi u kojoj boravimo nema vrata, pa je prostoriju skoro nemoguće zagrijati, a ionako nam nedostaje ogrjev - požalio se bolesni i nezaposleni Damir Ramić.

Njegova supruga Mersida je invalid. Kćerke Inela i Irmela, starosti 7 i 9 godina, pohađaju školu u obližnjim Maslama i dobre su učenice.

Predstavnici „Merhameta“ su se uvjerili da ovoj porodici praktično nedostaje sve: hrana, odjeća, obuća i ogrjev, a ponajviše adekvatan krov nad glavom.

Inače, „Merhamet“ na područje Kalesije svakodnevno iz Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli doprema oko 100 toplih obroka  koji se dijele na punktovima u naseljima Jeginov Lug, Gornji Rainci i Memići. Zbog velike udaljenosti njihove kuće od ovih mjesta i glavne saobraćajnice, porodicu Damira Ramića za sada nije moguće uključiti u ovaj program pomoći, pa će im se u narednom periodu pomagati humanitarnim paketima.

Neophodna je i hitna popravka na njihovoj kući kako bi ovoj porodici stvorili minimalni uslovi za stanovanje.

Koordinator u Regionalnom odboru „Merhameta“ Tuzla Zijad Dardagan i projekt menadžer Muhamed Berbić obišli su i porodicu Dževada Muhića koja živi u naselju Gornje Živinice te joj uručili paket sa osnovnim životnim namirinicama te novčanu pomoć.

Među brojnim socijalno ugroženim porodicama koje žive u naselju Gornje Živinice, gdje je puno nezaposlenih mještana, Dževad Muhić svoju suprugu i četvero male djece prehranjuje skupljajući ugalj po deponijama jalovine. Muhići žive u kući bez struje, kupatila i osnovnih uslova za život.

Uručena pomoć će dobro doći Dževadu, njegovoj supruzi i djeci, ali će se za poboljšanje njihove socijalne situacije morati učiniti puno više, u što se moraju uključiti i zvanične institucije. Dževad Muhić bi, kako kaže, bio najsretniji kada bi pronašao bilo kakav posao sa redovnim mjesečnim primanjima.

Na području općine Živinice se ne distribuiraju obroci iz Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli, pa se u slučajevima poput porodice Muhić mora intervenirati humanitarnim paketima. „Merhamet“ će ovu općinu pokriti i projektom „Kućna njega“ s ciljem pružanja pomoći starijim i bolesnim Živiničanima.

Go to top