PODIJELJENO 60 STIPENDIJA UČENICIMA IZ SOCIJALNO UGROŽENIH PORODICA

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” podijelilo je  stipendija za školsku 2017./2018. godinu učenicima osnovnih i srednjih škola iz socijalno ogroženih porodica u različitim područjima Bosne i Hercegovine. Riječ je o stipendijama iz Fondacije “Edah Bećirbegović” koje “Merhamet” dodjeljuje od 2012. godine. Godišnja stipendija za srednjoškolce iznosi 750 KM, a za učenike osnovnih škola 500 KM. Stipendije se isplaćuju jednokratno u punom iznosu.

U sjedištu „Merhameta“ u Sarajevu stipendisti iz cijele Bosne i Hercegovine potpisali su ugovore sa predsjednikom „Merhameta“ Hajrudinom Šahićem.

- Naša želja je da animiramo što više institucija, privrednika i pojedinaca koji će podržati ovu “Merhametovu” aktivnost i omogućiti da našim stipendijama obuhvatimo što više djece iz socijalno ugroženih porodica širom Bosne i Hercegovine - izjavio je predsjednik HO “Merhamet” MDD Hajrudin Šahić brojnim medijima koji su izvijestili o dodjeli “Merhametovih” stipendija.

Predsjednica Komisije za dodjelu stipendija iz Fondacije „Edah Bećirbegović“ prof. dr. Šahzija Dreca naglasila je da se, prema pravilniku, 70 posto stipendija dodjeljuje učenicima iz povratničkih porodica u Republici Srpskoj, a 30 posto za djecu iz Federacije BiH.

I profesorica Đonlagić-Dreca je pozvala institucije, firme i građane BiH da podrže ovu aktivnost „Merhameta“ kako bi se stipendiranjem obuhvatio što veći broj djece iz ugroženih, mnogočlanih porodica, prije svega povratničkih porodica u RS.

- To mogu učiniti odvajanjem jedne KM od ličnog dohotka, doniranjem dvije KM na „Merhametov“ humanitarni broj 090 291 069, kao i stipendiranjem jednog učenika u toku školske godine mjesečnom i cjelokupnom uplatom godišnje stipendije na račun Fonda „Edah Bećirbegović“ – kazala je profesorica Đonlagić-Dreca.

Uplata se može izvršiti kod Vakufske banke na transakcioni račun: 1601120000002395, poziv na broj: 1601020000012488, s naznakom Stipendije za Fond „Edah Bećirbegović“.

  

Stipendistima su se obratili i potpredsjednik „Merhameta“ prof. dr. Ćazim Hadžimejlić i članovi Upravnog odbora „Merhameta“ Muharem Zejnulahu i Sulejman Sarajlić naglašavajući da su djeca budućnost Bosne i Hercegovine te da „Merhamet“ želi dati doprinos da budu uspješni tokom školovanja i u budućem životu.

Svojom pjesmom goste je počasti naš poznati pjevač Zijad Sipović.

Učenica Srednje škole „Vuk Karadžić“ iz Međeđe zahvalna je „Merhametu“ za stipendiranje.

- „Merhametova“ stipendija mi mnogo znači, jer će mi itekako olakšati školovanje - kazala je Duran.

I Merjema Kamenjašević iz Vareša, učenica Srednje medicinske škole u Sarajevu je ove godine dobila „Merhametovu“ stipendiju.

- Zahvaljujem se „Merhametu“ koji će mi u ovoj školskoj godini pomoći svojom stipendijom. To je lijep i koristan gest ne samo za mene nego za mnogobrojne učenike koje „Merhamet“ stipendira - kazala je Kamenjašević.

Alim Brzika je osnovac iz Livna koji se takođe našao među 60 „Merhametovih“ stipendista. I on je kazao da mu „Merhametova“ stipendija mnog znači.   

Inače, „Merhamet“ je Fondaciju „Edah Bećirbegović“ osnovao 2012. godini i ona nosi ime bivšeg predsjednika HO „Merhamet“ MDD, rahmetli Edaha Bećirbegovića, jedna je odnajznačajnijihinajprepoznatljivijihfigurauhistoriji „Merhameta”.

   

  

Go to top