PROJEKTOM „KUĆNA NJEGA“, OBUHVAĆENO 50 STARIJIH I BOLESNIH OSOBA

Osnovni odbor „Merhameta“ Srebrenik, koji djeluje u okviru Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla pokreće projekat „Kućna njega“ čiji je cilj pružanje pomoći starijim i bolesnim osobama sa područja ove općine. Broj tih mještana dostiže skoro stotinu, a u srebreničkom „Merhametu“ u prvoj fazi planiraju projektom obuhvatiti 50 svojih sugrađana.


- Predviđeni su sedmični obilasci korisnika kojima će biti pružane i osnovne medicinske usluge, kao što su mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Mobilne ekipe i volonteri će, prema potrebi, vršiti promjene pelena kod nepokretnih osoba i pružati druge vidove pomoći. Također, svakog mjeseca će socijalno ugroženim osobama biti uručivani paketi sa osnovnim životnim namirnicama – kaže sekretar Osnovnog odbora „Merhameta“ Srebrenik Osman ef. Mujić.

Osim Mujića, tim koji će realizirati ovaj projekat čine i prof. Hasan Nurkić, medicinska sestra u penziji Zlata Hogić te u, ime Općine Srebrenik, pomoćnik načelnika Esad Dedić. Sa nivoa Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla aktivnosti će koordinirati Zijad Dardagan.

Ovaj tim je tokom novogodišnjih praznika već posjetio nekoliko osoba koje će biti uključene u projekat i uručili im pomoć u osnovnim artiklima.

Projekat „Kućna njega“ bit će finansiran sredstvima „Merhameta“, Općine Srebrenik, a očekuje se i značajno učešće lokalnih privrednika. Osim Srebrenika, planirano je da se iste aktivnosti realiziraju i u općinama Tuzla, Lukavac i Živinice.

ZA PRAVOSLAVNI BOŽIĆ PREDSTAVNICI „MERHAMETA“ OBIŠLI SRPSKE PORODICE ILIĆ I MILOŠEVIĆ

Predstavnici Osnovnog odbora „Merhameta“ Srebrenik, u povodu pravoslavnog Božića, posjetili su dvije povratničke porodice srpske nacionalnosti na području MZ Jasenica i uručili im pakete sa osnovnim životnim namirnicama.

Posebnu radost zbog posjete pokazala su djeca povratnika Mitra Ilića koji je u svom domu u naselju Dabojevići proslavio veliki vjerski praznik sa svojom brojnom porodicom.

Predstavnici „Merhameta“ obišli su i porodicu Drage Miloševića, u naselju Tursanovići.

„Merhamet“ na ovaj način pokazuje održanje stoljetne tradicije da se pomaže svim građanima koji su u stanju potrebe, i poštovanje različitosti kao obilježja naše domovine.

Go to top