UČENICI PRIKUPILI HRANU ZA NARODNU KUHINJU U VRIJEDNOSTI OD 25.000 KM

Regionalni odbor „Merhameta“ Tuzla i ove godine organizira tradicionalnu humanitarnu akciju „Učenici pomažu Narodnu kuhinju Imaret“. U akciji kojoj učestvuju sve osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona. Učenici u svoje škole donose različite prehrambene artikle i sezonske poljoprivredne proizvode koji su važne namirnice u pripremi toplih obroka za socijalno najugroženije kategorije  stanovništva. Od 1. novembra, kada je akcija započela, prikupljena je i u „Merhametov“ magacin dopremljena različita roba u vrijednosti oko 25.000 KM.

- Akcija je izuzetno korisna za „Merhamet“, jer bismo morali kupiti krompir, brašno, luk, tjesteninu, rižu i druge namirnice.da nije bilo ove donacije učenika. Zahvaljući pomoći naših srednjoškolaca i osnovaca, ostvarujemo značajne uštede, te uspijevamo zadržati veoma dobar kvalitet dnevnih obroka koje svakodnevno pripremamo i isporučujemo korisnicima na više punktova širom Tuzlanskog kantona - kaže Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla.

Husanović je prisustvovala prijemu hrane koju su u u okviru akcije prikupili učenici područne osnovne škole u naselju Piskavica kod Gračanice, koja djeluje u okviru OŠ „Soko“ , i u znak zahvalnosti mališanima podijelila poklone koje je za njih osigurao „Merhamet“.

Podršku humanitarnoj akciji „Učenici pomažu Narodnu kuhinju Imaret“, koja još uvijek traje,  dali su i resorno ministarstvo u Vladi TK i Pedagoški zavod Tuzla.

Narodna kuhinja trenutno ima preko 2.500 korisnika širom Tuzlanskog kantona, a kod mladih se kroz ove aktivnosti razvija osjećaj humanosti i solidarnosti sa oosobama u stanju socijalne potrebe.

Go to top