BROJNE DONACIJE ZA NARODNU KUHINJU

Regionalni odbor „Merhameta“ Travnik je, pored redovnog posla, u septembru i oktobru imali smo niz aktivnosti koje su itekako vrijedni pažnje. Direktor Kenan Vrbanjac naglašava da je Regionalni odbor „Merhameta“ Travnik ima dobar odziv sugrađana po pitanju doniranja poljoprivrednih proizvoda sa njihovih imanja. Tako je samo na području općine Jajce, u saradnji sa MIZ-e Jajce, za potrebe Narodne kuhinje prikupljno 2.130 kg poljoprivrednih proizvoda: krompir, luk, mrkva, kupus, grah, suho voće.

- Mještani jajačkog naselja Bešpelj, a posebice njihova omladina, već duže vrijeme žive, rade i djeluju kao jedinstveno i neodvojivo tkivo, pa su njihove društvene aktivnosti već u startu predodređene za uspjeh. Dokaz tome je i zajednički organizirana akcija sijanja i kopanja krompira, čiji je cjelokupni urod namijenjen Javnoj kuhinji u Jajcu. Nakon što su u mjesecu maju zasijali krompir planiran za donaciju u humanitarne svrhe, tačnije Javnu kuhinju u Jajcu, mještani Bešpelja nedavno su ubrali plodove svog plemenitog rada i truda. Ovo je druga godina kako džematlije organizovano sade krompir za Javnu kuhinju u Jajcu, želeći time pomoći u radu ovu ustanovu i steći Božije zadovoljstvo - rekao je Abdurahman Mujak, imam u džematu Bešpelj.

Na jednom dulumu, kaže Mujak, izvađeno je oko 1.5 tona krompira.

- Molimo Allaha dž.š. da ukabuli i u sevap upiše svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj hairli akciji, i da bude što manje onih koji se moraju hraniti u javnoj kuhinji. Oko parcele gdje je zasađen krompir, divlje svinje su uzrovale sve, ledinu, druge bašče, ali nisu ulazile u našu parcelu - dodaje Mujak.

Ovu akciju provodi Osnovni odbor „Merhameta“ Jajce, u saradnji s džematom Bešpelj te Medžlisom Islamske zajednice Jajce.

Sekretar Osnovnog odbora „Merhameta“ Jajce Jusuf Duranović ističe da je ovo još jedan dokaz zajedništva i brige o slabim i socijalno ugroženim sugrađanima, te da će se ovakve akcije nastaviti i u budućnosti.

  

„Merhametovoj“ kuhinji u Donjem Vakufu, povodom sedmice solidarnosti koju krajem oktobra provodi „Crveni križ“ na području cijele BiH, uručena je vrijedna donacija u prehrambenim proizvodima. Najveći doprinos ovoj akciji dali su osnovci i srednjoškolci svojom pomoći u hrani, odjeći te školskom priboru.

Prilikom uručenja donacije razgovarano je i o daljim zajedničkim akcijama „Crvenog križa“ i „Merhameta“ na području općine Donji Vakuf.

- Firma „Esof“ iz Bugojna donirala je paprike i zelenu salatu te tako obogatila svakodnevne obroke u Narodnoj kuhinji. Ovo nije prvi put da „Esof“ pomaže rad „Merhametovih“ Narodnih kuhinja na području cijelog Srednjobosanskog kantona i šire. Nadamo se da će se saradnja sa firmom Esof nastaviti i u budućnosti - kaže direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ Travnik Kenan Vrbanjac.

Osnovni odbor „Merhamet“ Novi Travnik, na čelu sa sekretarom Munibom Hajrićem, takođe provodi niz aktivnosti. U nedavnoj posjeti koja je bila upriličena majki dva šehida Hasiji Rizvić, a povodom njenog osamdesetog rođendana, predstavnici „Merhameta“ uručili su joj rođendansku tortu. Istaknuto je, između ostalog, da je Hasija uzor majka svih novotravničana te da briga o Hasiji neće nikada prestati.

- Ovo je majka heroina i majka svih dobronamjernih ljudi u Novom Travniku - kaže Vrbanjac.

Nana Hasija se zahvalila na posjeti predstavnicima „Merhameta“ te istakla kako ovo nije prva posjeta, ali da je za nju veoma dragocjena.

- Želimo da istaknemo da su sve kuhinje na području Regionalnog odbora „Merhameta“ Travnik (Travnik, Novi Travnik, Jajce, Donji Vakuf te punkt za podjelu hrane Turbe), radili bez ikakvih problema u proteklom periodu. Pored ostalog, želimo da se zahvalimo svim kantonalnim i općinskim službama, sugrađanima te donatorima iz dijaspore – naglašava Kenan Vrbanjac.

Go to top