“MERHAMET” ORGANIZIRA IFTAR ZA 500 POSTAČA U ZEMUN POLJU

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Hajrudin Šahić i direktor Regionalnog odbora “Merhameta” Travnik Kenan Vrbanjac posjetili su muslimane u Zemun Polju, nedaleko opd Beograda, gdje su srbijanske vlasti nedavno srušili novoizgrađenu džamiju. Delegacija “Merhameta”, u prisustvu imama Emina ef. Zejnulahua, koji je i muiftija sremski, obišla je ostatke džamije koju su srušili predstavnici komunalnih službi, uz podršku žandarmerije.

Džamija je srušena uz obrazloženje da je izgrađena bez građevinske dozvole, iako u njenoj neposrednoj blizni stoji netaknuta pravoslavna crvka koja je bez dozvole izgrađena za opštinskom zemljištu.

Emin ef. Zejnulahu ispričao je delegaciji “Merhameta” šta se sve dešavalo te noći kad je džamija srušena i šta su preživjeli mještani i džematlije Zemun Polja. On je naglasio da Islamska zajednica Srbije neće odustati od gradnje džamije u Zemun Polju, dodajući da novu džamiju neće graditi na istom mjestu nego da će odrediti novu lokaciju, nadomak srušene džamije.  

Hajrudin Šahić je izrazio podršku muslimanima u Zemun Polju. U razgovoru sa Eminom ef. Zejnulahuom, Šahić je dogovorio organiziranje iftara za postače u Zemun Polju. “Merhamet” će, kako je dogovoreno, iftar za 500 postača u Zemun Polju organizirati u srijedu 7. juna, na otvorenom, u neposrednoj blizini srušene džamije.

Emin ef. Zajnulahu je, u ime mještana Zemun Polja, zahvalio “Merhametu” na podršci i na lijepoj gesti, naglašavajući da je “Merhamet” i ranije bio uz muslimane na ovom području.

Go to top