POČELA OBUKA O SMANJENJU ŠTETE U VANREDNIM SITUACIJAMA

SARAJEVO, 16. aprila - U sarajevskom hotelu „Holiday“ počela je trodnevna obuka na temu „Organizovanje lidera u zajednici i smanjenje štete u vanrednim situacijama“ čiji će polaznici biti predstavnici svih „Merhametovih“ Regionalnih odbora. U okviru ovog projekta, turske agencije TIKA, održat će se i obuka na temu „Edukacija dobrovoljaca za prvu pomoć“ u kojoj će, takođe, učestvovati „Merhametovi“ uposlnenici i volonteri.

Otvarajući prvi ciklus s obuke, direktor Ureda TIKA-e u Bosni i Hercegovini Omer Faruk Alimci predstavio je aktivnosti TIKA-e u Bosni i Hercegovini.

- Bosna i Hercegovina je izuzetno značajna za Republiku Tursku i to smo pokazali i na taj način što smo 1995. godine ovdje otvorili Ured TIKA-e. U Bosni i Hercegovini smo realizirali oko 800 projekata. Jedan od tih projekata je upravo borba protiv elementarnih nepogoda. Posebno mjesto u našem djelovanju u Bosni i Hercegovini pripada „Merhametu“, koja je naša partnerska organizacija - kazao je Alimci. 

Ismail Gurlek, koji je zadužen za medijske projekte i obrazovanje u agenciji TIKA, kazao je da TIKA želi da proširi ovakve i slične projekte.

- Želimo da prenesemo naše znanje i iskustva i da preuzmemo vaša iskustva. „Merhamet“ je nama posebno važna organizacija u ovom projektu. Polaznicima obuke će biti dodijlejni certifikati koji važe u svim zemljama Evropska unije – kazao je Gurlek.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić se zahvalio agenciji TIKA na povjerenju i dugogodišnjoj saradnji.

- TIKA je izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu jer je realzirala brojne projekte čiji je cilj bio obnova i izgradnja infrastrukture u ovoj zemlji. Veoma važne projekte TIKA je realizirala i u saradnji s „Merhametom“. Pomenuću dva najvažnija porjketa: jedan je rekonstrukcija rodne kuće našeg rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića u Bosnaskom Šamcu. Zahvaljujući agenciji TIKA, mi danas imamo Muzej Alije Izetbegović u Bosanskom Šamcu. Tika je u rekonstrukciju te kuće uložila oko 500.000 KM. TIKA je finansirala i rekonstrukciju „Merhametove“ Narodne kuhinje u Zenici, a uložila je i u naše poljoprivredno imanje u Zavidovićima. Nećemo uraditi ni ono što je TIKA uradila u Bosni i Hercegovini nakon katastroflanih poplava koje su našu zemlju pogodile 2014. godine – kazao je Šahić i zahvalio se agenciji TIKA, vlastima RepublikeTurske na čelu sa Redžepom Tajipom Erdonaom, kao i turskom  narodu.

    

„MERHAMET“ ĆE IMATI 50 CERTIFICIRANIH OSOBA 

Hajrudin Šahić je kazao da će „Merhamet“ će imati 50 certificiranih osoba, odnosno lidera čiji će cilj biti smanjenje štete u vanrednim situacijama: poplavama, klizištima, zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama. Nakon stečenog certifikata, koji ima internacionalnu važnost, „Merhametovi“ uposlenici će moći obavljati obuku i drugih osoba u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

- Inače, „Merhamet“ posebnu pažnju posvećuje edukaciji svojih uposlenika i volontera i ovo je jedna u nizu edukacija koje će se realizirati u toku ove kalendarske godine, kao što je edukacija stranih jezika i edukacija iz materijalno finansijskog poslovanja – kazao je Šahić.   

Go to top Sam Steel Authentic Jersey