POSJETA BOŠNJACIMA PORIJEKLOM IZ BOSNE I HERCEGOVINE 

Delegacija HO „Merhamet“ MDD, koju su činili predsjednik Hajrudin Šahić, člana Upravnog odbora Timur Numić, direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ Travnik Kenan Vrbanjac i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Albaniji i donedavni konzul Ambasade Bosne i Hercegovini u Crnoj Gori Muharem Zejnulahu, posjetili su mjesta Šijak i Borak u kojima žive Bošnjaci, porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Delegacija „Merhameta“ obišla je nekoliko porodica i ljubazne domaćine upoznala s radom i aktivnostima „Merhameta“ te o planovima da se osnuje „Merhamet“ Albanije.

Murat Guzin, porijeklom iz Ljubuškog, izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije iz Bosne i Hercegovine. On je naglasio da su Bosanci i Hercegovici, koji su se prije više od jednog stoljeća nastanili u Albaniji, uspječi sačuvati jezik, kulturu i svoj identitet, i pored rigidnog višedecenijskog režima Envera Hodže.

Delegaciju „Merhameta“ ugostio je na svom imanju i prof. dr. Abdulah Kapetanović, jedan od najuglednijih građana Albanije, bivši zamjenik rektora Univerziteta u Tirani. Profesor Kapetanović je kazao da su Bošnjaci u Albaniji od 2005. godine dobili dozvolu da u školama uče bosanski jezik.

Hajro Mičević, takođe Bošnjak porijeklom iz Bosne i Hercegovine, sa svojom porodicom je ugostio delegaciju „Merhameta“, u porodičnom restoranu „Sarajevo“, gdje se okupljaju građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine i gdje se, gotovo isključivo, govori bosanski jezik.

Go to top Sam Steel Authentic Jersey