„MERHAMET“ U GLAMOČU U NOVIM PROSTORIJAMA I S NOVIM PLANOVIMA

Osnovni odbor „Merhameta“ Glamoč „uselio“ se u nove prostorije, u zgradi Medžlisa Islamske zajednice Glamoč. Prigodnoj svečanosti, povodom zvaničnog otvaranja „Merhametove“ kancelarije prisustvovali su predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić, član Upravnog odbora Timur Numić, direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ Travnik Kenan Vrbanjac, sekretar osnovnog odbora „Merhameta“ Glamoč Semir Zeljković te glavni imam Muhamed ef. Dragolovčanin, poslanik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević i predsjednika BZK „Preporod“ Amel Saltaga.

Glavni imam Muhamed ef. Dragolovčanin izrazio je zadovoljstvo što je Medžlis Islamske zajednice Glamoč u svojim prostorijama, pod istim krovom objedinio sve bošnjačke organizacije u tom gradu. Tako su, osim „Merhameta“, u zdradu Medžlisa Islamske zajednice Glamoč smješteni i BZK „Preporod“ te Stranka demokratske akcije.

Efendija Dragolovčanina dao je punu podršku „Merhametu“ te naglasio značaj ove humanitarne organizacije na području Glamoča, kao i cijele BiH. 

- Neophodna je dobra saradnja bošnjačkih organizacija, da budemo jedni uz druge, kako  bismo bili snažniji, jer u Glamoču ima oko 1.000 Bošnjaka i zato je naše jedinstvo itekako potrebno - poručio je ef. Dragolovčanin.  

Sličnog je mišljenja i poslanik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević, koji je naglasio da bošnjačke organizacije u Glamoču dobro rade.  

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić i član Upravnog odbora ove humanitarne organizacije Timur Numić upoznali su domaćine s aktivnostima i planovima „Merhameta“. Istakli su značj saradnje „Merhameta“ i drugih bošnjačkih organizacija u Glamoču.

- Drago mi je što je „Merhamet“ ponovo zaživio u Glamoču. Potrebno je tražiti projekte na kojima će se zajednički raditi, prije svega izraditi socijalnu kartu u ovom gradu, da se tačno zna koliko ima osoba i porodica koje su u stanju socijalne potrebe, kako bismo pomogli tim ljudima u očuvanju njihovog dostojanstva. Potrebno je animirati mlade osobe u Glamoču, razvijati kod njih osjećaj solidarnosti. Imate moju punu podršku - kazao je Šahić.

Delegacija „Merhameta“, jedno sa svojim domaćinima, posjetila je tri socijalno ugrožene porodice i uručila im pakete sa prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu. Pakete je, između ostalih, dobila Faketa Đug, koja je samohrana majka šestero djece, a čiji je suprug nedavno preminuo. Svojom hedijom „Merhamet“ je obradovao i stari bračni par, Saliha i Šaćiru Ćar koji, takođe, jedva preživljavaju.    

Ovom akcijom „Merhamet“ je, na svoj način, najavio veću brigu o socijalno ugroženim građanima Glamoča

Fatiha za bošnjačke žrtve i obilazak ostataka Džamije Sultana Mehmeda Fatiha

Delegacija „Merhameta“ je, zajedno sa domaćinima, obišla spomen-obilježje glamočkim šehidima i proučila fatihu za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i bošnjačke žrtve iz Drugog svjetskog rata.

Nakon toga, delegacija je obišla i Tabiju u Glamoču te ostatke porušene Džamije Sultana Mehmeda Fatiha.

    

Posjeta budućoj "Merhametovoj" narodnoj kuhinji u Donjem Vakufu

Predsjednik HO "Merhameta" MDD Hajrudin Šahić, član Upravnog odbora Timur Numić i direktor Regionalnog odbora "Merhameta" Travnik posjetili su i buduću "Merhametovu" kuhinju u Donjem Vakufu. Renoviranje prostorija u kojima će biti narodna kuhinja je pri kraju, tako da će ona vrlo brzo zablistati u punom sjaju. Delegacija "Merhameta" je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim radovima na adaptiranju prostora u kojem će se uskoro hraniti socijlano ugroženi građani Donjeg Vakufa.

   

Go to top