OSNOVAN „MERHAMET“ AUSTRIJE

U austrijskom gradu Graz je, 20 oktobra 2016. godine, održana Osnivačka skupština „Merhameta“ Austrije, na kojoj su izabrani članovi Upravnog odbora i predsjednik Udruženja. Za predsjednika „Merhameta“ Austrije, čije će sjedište biti u Grazu, jednoglasno je izabran Edin Hasanović, za potpredsjednika Ela Hodžić, kao i članovi Upravnog odbora Ibrahim Hajdarević, Adnan Kuljuh i Irnis Kanurić.

Prethodno je u Grazu održano niz aktivnosti čiji je cilj bio prezentiranje aktivnosti HO „Merhamet“ MDD u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, kao i osnivanje „Merhameta“ u Austriji.

Grazu je izabran kao sjedište „Merhameta“ Austrije s obzirom na značaj ovog grada i njegovu historijsku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, ali i zbog činjenice da u ovom austrijskom gradu živi oko 10.000 Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u okviru dva velika džemata. Jedan je džemat „Islamski kulturni centar Graz“, osnovan 1991. godine („Islamisches Kulturzentrum Graz“), a drugi je džemat „Bošnjak“ Graz, odnosno Udruženje Bošnjaka Štajerske (Verein der Bosniaken Steiermark) koji uglavnom okuplja Krajišnike.

 

Edin Hasanović: Jednoglasno izabran za predsjednika 

Tim povodom predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić i član Upravnog odbora Timur Numić održali su sastanke sa predstavnicima oba džemata i predstavili ideju i nijet da se u Grazu osnuje „Merhamet“. Nakon toga, održan je sastanak Inicijativnog odbora za osnivanje „Merhameta“ u ovom austrijskom gradu na kojem je jednoglasno podržana ideja o osnivanju ove humanitarne organizacije.

Ocijenjeno je kako će osnivanje „Merhameta“ u Grazu biti veoma značajno, čime će biti postavljeni temelji za širenje mreže „Merhameta“ širom Austrije u onim dijelovima ove zemlje u kojima postoje organzirane bošnjačke zajednice. 

- „Merhamet“ je jedna velika porodica i želimo da dio te porodice bude i budući „Merhameta“ Austrije i da kroz ovu, 103. godine staru bošnjačku instituciju, zajedno pomažemo onima u Bosni i Hercegovini kojima je pomoć potrebna - poručio je Šahić.

Go to top