UDARENI TEMELJI ZA OSNIVANJE „MERHAMETA“ AUSTRIJE

U austrijskom gradu Graz je, 14. i 15. oktobra 2016. godine, održano niz aktivnosti čiji je cilj bio prezentiranje aktivnosti HO „Merhamet“ MDD u Bosni i Hercegovini i inozemstvu i  osnivanje „Merhameta“ u ovom gradu.

U Grazu bi, shodno sadašnjim razmišljanjima i idejama, bilo sjedište budućeg „Merhameta“ Austrije, s obzirom na značaj Graza i njegovu historijsku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, ali i zbog činjenice da u ovom austrijskom gradu živi oko 10.000 Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u okviru dva velika džemata. Jedan je džemat „Islamski kulturni centar Graz“, osnovan 1991. godine („Islamisches Kulturzentrum Graz“), a drugi je džemat „Bošnjak“ Graz, odnosno Udruženje Bošnjaka Štajerske (Verein der Bosniaken Steiermark) koji uglavnom okuplja Krajišnike.

Tim povodom predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić i član Upravnog odbora Timur Numić održali su sastanke sa predstavnicima oba džemata i predstavili ideju i nijet da se u Grazu osnuje „Merhamet“. Nakon toga, održan je sastanak Inicijativnog odbora za osnivanje „Merhameta“ u ovom austrijskom gradu na kojem je jednoglasno podržana ideja o osnivanju ove humanitarne organizacije. Za predsjednika Unicijativnog odbora izabran je Edin Hasanović, koji će zajedno sa članovima Inicijativnog odbora pripremiti sve neophodne uslove za osnivanje „Merhameta“ u Grazu.

Ocijenjeno je kako će osnivanje „Merhameta“ u Grazu biti veoma značajno, čime će biti „zametnuta klica“ za širenje mreže „Merhameta“ širom Austrije u onim dijelovima ove zemlje u kojima postoje organzirane bošnjačke zajednice. 

- „Merhamet“ je jedna velika porodica i želimo da dio te porodice bude i budući „Merhameta“ Austrije i da kroz ovu, 103. godine staru bošnjačku instituciju, zajedno pomažemo onima u Bosni i Hercegovini kojima je pomoć potrebna - poručio je Šahić.

Predsjednik Šahić je izrazio zahvalnost predstavnicima „Islamskog kulturnog centra Graz“ Edinu Parganu i Edinu Griševiću što su pomogli da se realizira tribina „Uloga 'Merhameta' u životu Bošnjaka“, kao i susreti sa predstavnicima Bošnjaka u Grazu.

Dan ranije je u prostorijama Islamskog kulturnog centra Graz održana tribina pod nazivom „Uloga 'Merhameta' u životu Bošnjaka, na kojoj su, osim Hajrudina Šahića i Timura Numića govorili i portparol „Merhameta“ Ruždija Adžović i direktor „Merhameta“ Njemačke Jusuf Skenderović.

- „Merhamet“ je vaš ponos, reprezent vašeg naroda, vaših korijena i identiteta. „Merhamet“ je odgovorno društvo koje predstavlja bošnjački narod u važnom segmentu, a to je socijalna skrb. Stoga je neophodan snažan i moderan „Merhamet“ koji će u svakom trenutku biti spreman da reagira kada za to ima potrebe - kazao je Numić.

On je ukazao na brojne „Merhametove“ aktivnosti i projekte čiji je cilj očuvanje dostojanstva najugroženijih kategorija stanovništva Bosne i Hercegovine, naglašavajući činjenicu da „Merhamet“ dnevno hrani blizu 10.000 socijalno ugroženih građana u Bosni i Hercegovini, da stipendira djecu bošnjačkih povratnika u manji bh. entitet, da „Merhamet“ brine o brojnim socijalno ugroženim kategorijama u Bosni i Hercegovini, o brojnim udruženjima i centrima za odvikavanje od droge, a, kako je kazao, misija dobročinstva „Merhameta“ odavno je prešla granice Bosne i Hercegovine.

Hajrudin Šahić je, takođe, govorio o brojnih aktivnostima „Merhameta“ u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, naglašavajući da je „Merhamet“ danas veoma respektabilna humanitarna organizacija na mapi svjetskih humanitarnih organizacija.  

- „Merhamet“ je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pomogao opstanak bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. U postdejtonskom periodu, „Merhamet“ je odigrao veoma značajnu ulogu u procesu povratka Bošnjaka na njihova ognjišta. Društvo je preuzelo brojne humanitarne aktivnosti. Osnovalo je ambulante, apoteke i laboratorije, učestvovalo u sanaciji porušenih stambenih objekata, stipendiranju učenika i studenata, stvaranje mogućnosti da ljudi žive od sopstvenog rada kroz određene projekte.

Na osnovu postignutih rezultata, sa sigurnošću se može reći da je „Merhamet“ vodeća organizacija u BiH - kazao je Hajrudin Šahić.

Portparol „Merhameta“ Ruždija Adžović je, između ostalog, ukazao na historijsku povezanost „Merhameta“ sa bošnjačkim narodom.

- „Merhamet“, od samog nastanka 1913. godine, svoju snagu crpi u svom narodu u Bosni i Hercegovini i dijaspori i bez kojih „Merhamet“ ne bi bio ono što danas realno jeste: najznačajnija humanitarna organizacija ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire. Kao što je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini naš duhovni stub kojem svi pripadamo, tako je „Merhamet“ socijalni stub Bošnjaka: bio i ostao. Zato  i jeste bitno da „Merhamet“, koji je danas moderniziran, stamen i snažan, osjećamo u svom srcu kao dio bošnjačke svijesti i savjesti - kazao je Adžović.

Prema njegovim riječima, poseban doprinos u opstanku bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine dala je naša dijaspora, odnosno „Merhametove“ organizacione jedinice širom Evrope.  I danas se pamte veličanstvene akcije „Merhameta“ Njemačke, Švedske, Holandije, Hrvatske i drugih zemalja, kao i ogromne količine humanitarne pomoći dopremljene u BiH, pomoći koja je mnogima značila život.  

Jusuf Skenderović govorio je o iskustvima „Merhameta“ Njemačke, kao i o bliskoj pravnoj regulativi u Njemačkoj i Austriji. Skenderović je predstavio aktivnostii projekte koje realizira „Merhamet“ Njemačke, naglašavajući da bi se sličan princip rada mogao primijeniti i u Austriji.

On je Inicijativnom odboru za osnivanje „Merhameta“ u Grazu ponudio svoja iskustva i pomoć, kako bi se lakše došlo do ostarenja ideje, a kasnije i do realizacije nekih projekata koji bi se mogli primijeniti i u Austriji.

Domaćin tribine „Uloga „Merhameta“ u životu Bošnjaka“ bio je imam Ibrahim ef. Šišić“.

 

DŽEMAT „BOŠNJAK“ GRAZ PONUDIO PROSTORIJE

Delegacija „Merhameta“ održala je sastanak i sa predstavnicima Džemata „Bošnjak“ Graz, na čelu sa predsjednikom Edvadom Felićem. U veoma srdačnom razgovoru sa Edadom Felićem, potpredsjednikom Džemata „Bošnjak“ Graz Safetom Ljubijankićem i njegovim saradnicima, Hajrudin Šahić i Timur Numić upoznali su domaćine sa aktivnostima „Merhameta“ kao i s namjerom da se u Grazu osnuje „Merhamet“ koji bi bio okosnica „Merhameta“ Austrije.

Edvad Felić kazao je da izuzetno dobro poznaje rad „Merhameta“ te da je s „Merhametom“ imao dobru saradnju, prije svega sa Regionalnim odborom „Merhameta“ Maglaj.

- Veoma dobro znam šta je „Merhameta“ i smatram da smo svi mi Bošnjaci dio „Merhameta“. Naš džemat će biti na raspolaganju „Merhametu“, pogotovo „Merhametu“ Graz kada on bude osnovan – kazao je Felić i naglasio da će Džemat „Bošnjak“ Graz ustupiti svoje prostorije budućem „Merhametu“ Graz.

 

Go to top