Foto:
Premijer BPK Emir Oković i resorni ministar Alen Pašović primili delegaciju „Merhameta“

OZVANIČITI SARADNJU „MERHAMETA“ I VLADE BPK

Cilj nam je da budemo dobri i istinski partneri i da našom sinergijom zajedničkim projektima pomognemo najugroženijim građanima na ovom području, da znaju da nisu sami i prepušteni sami sebi, naglasio je Šahić tokom razgovora sa premijerom Emirom Okovićem i ministrom Alenom Pašovićem. Premijer Oković je predložio da se saradnja „Merhameta“ i Vlade BPK ozvaniči tako što će Vlada BPK, Centar za socijlani rad i „Merhamet“ potpisati memorandum o razumijevanju

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić i direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ Goražde Šemsudin Kuljuh razgovarali su, tokom sastanka u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona - Goražde u Goraždu, sa novim premijerom tog kantona Emirom Okovićem i novim kantonalnim ministrom za rad, socijalno staranje i izbjeglice Alenom Pašovićem.

Predsedjednik Šahić je upoznao Okovića i Pašovića sa aktivnostima i projektima „Merhameta“, kao i značajnoj ulozi Regionalnog odbora „Merhameta“ Goražde u ublažavanju teške ekonomske i socijalne situacije na tom području.

- Razlog naše posjete poboljšanje i unapređenje saradnje „Merhameta“ i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona. Cilj nam je da budemo dobri i istinski partneri i da našom sinergijom zajedničkim projektima pomognemo najugroženijim građanima na ovom području, da znaju da nisu sami i prepušteni sami sebi. Prioritet su socijalno ugrožene kategorije građana koji nisu radno sposobni . Onima koji su radno sposobni omogućiti kroz adekvatne projekte - poput obnove stočnog fonda, izgradnje plastenika i slično - da žive od svog rada - naglasio je Šahić.

Šahić je istakao dobru saradnju „Merhameta“ sa vladom Republike Turske i turskim agencijama TIKA i „Crveni polumjesec“, koje su uvijek spremne podržati konkretne i valjane projekte, pogotovo one koji se tiču pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Šahić je podsjetio novog premijera i ministra na činjenicu da je „Merhamet“ i ranije nudio konkretne projekte, ali da članovi prethodnih saziva Vlade BPK, osim časnih izuzetaka, nisu imao sluha i razumijevanja.

Predsjednik „Merhameta“ je predložio premijeru Okoviću i ministru Pašoviću da Vlada BPK predloži „Merhametu“ nekoliko dobro osmišljenih projekata, čiju će realizaciju „Merhamet“ pomoći posredstvom svojih partnerskih organizacija u Turskoj i drugim zemljama.

Jedan od projekata koji je Šahić ponudio jeste otvaranje javne kuhinje u Goraždu, u kojoj bi se pripremali obroci za najugroženije kategorije stanovništa na ovom području.

Premijer BPK Emir Oković je kazao da je dobro upoznat sa aktivnostima „Merhameta“ i sa značajnom ulogom ove humanitarne organizacije u pomaganju socijlano urgoežnih građana na području ovog kantona, ali i šire.

- Podržavamo rad „Merhameta“ i „Merhamet“ je značajan za naš kanton. Nova vlada BPK želi da ostavi politiku sa strane i da nešto konkretno uradi. Želimo biti partner sa „Merhametom“ i da zajedno radimo na zbrinjavanju ugroneih građana na ovom području. Ideju o otvaranju javne kuhinje ćemo svakako razmotriti – kazao je Oković.

Premijer Oković je predložio da se saradnja „Merhameta“ i Vlade BPK ozvaniči tako što će Vlada BPK, Centar za socijlani rad i „Merhamet“ potpisati memorandum o razumijevanju.

Premijer Okanović je upoznao predsjednika Šahića sa aktivnostima vezanim za izgradnju nove kuće porodici Čolo iz naselja Vranići, koji su u klizištu ostali bez krova nad glavom. Šahić je kazao da će „Merhamet“ svakako učestvovati u tom projektu, najverovatnije sa obezbjeđivanjem materijala za krovnu konstrukciju kuće porodice Čolo.

Antrfile

SRDAČAN SUSRET SA GORAŽDANSKIM  MUFTIJOM REMZIJOM EF. PITIĆEM

 

Foto: Muftija Pitić u razgovoru sa Hajrudinom Šahićem

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić je sa svojim saradnicima, tokom boravka u Goraždu, posjetio i Goraždansko muftijstvo gje je razgovarao sa goraždanskim muftijom Remzijom ef. Pitićem.

U srdačnom razgovoru, Šahić i muftija Pitić su naglasili dobru saradnju „Merhameta“ i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno Goraždanskog mufitjstva i Regionalnog odbora „Merhameta“ Goražde, zaključujući da takvu saradnju treba njegovati i ubuduće na dobrobit Bošnjaka.

Go to top