POMOĆ „MERHAMETA“ GRAĐANIMA MAKEDONIJE

Delegacija HO „Merhamet“ MDD, koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Hajrduin Šahić, posjetila je poplavljena područja u Republici Makedoniji.

Tokom posjete i razgovora sa predstavnicima nadležnih institucija u Skoplju, delegacija „Merhameta“ se upoznala sa trenutnom situacijom na području pogođenom nedavnim poplavama. Svoje domaćine, predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić je obavijestio da je ova organizacija u Bosni i Hercegovini pokrenula humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći za građane Makedonije ugrožene poplavama.

- Akciju provode svi „Merhametovi“ regionalni odbori sa svojim organizacionim jedinicama širom Bosne i Hercegovine. „Merhamet“ nije zaboravio dobročinstvo građana Makedonije, niti činjenicu da je Makedonija, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, primila veliki broj izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i pružila im utočište. Nismo zaboravili ni pomoć Makedonije našim građanima čija je imovina stradala tokom katastrofalnih poplava i klizišta u maju 2014. godine. „Merhamet“ je želio da se na ovaj način oduži Makedoniji i njenim građanima - kazao je Šahić tokom susreta u Skoplju.

Pomoć za građana Makedonije ugrožene poplavama može se donirati putem „Merhametovih“ humanitarnih kasa u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine ili uplatama u svim regionalnim odborima „Merhameta“ i u sjedištu ove humanitarne organizacije u Sarajevu.

Delegacija „Merhameta“ imala je brojne susrete u Skoplju sa predstavnicima bošnjaka, kao i humanitarnih i drugih organizacija u ovoj Zemlji.  Domaćini ovih susreta bili su šef redakcije Turske državne televizije (TRT) u Makedoniji Bekim Muftarević i vlasnik prevozničko-turističke kompanije „Vardar Express“ i ugledni privrednik Munir Kolašinac.

Tokom posjete redakciji TRT-a za Makedoniju

Tokom posjete redakciji TRT-a za Makedoniju, Bekim Muftarević, jedan od dobitnika „Merhametove“ nagrade „Muradif Ćato“, naglasio je da je redakcija TRT-a u Makedoniji jedini ured Turskke državne televizije koji ima diplomatki status. Muftarević je kazao kako će TRT pomno pratiti aktivnosti „Merhameta“ u Makedoniji. Sa predsjednikom „Merhameta“ Makedonije Dr. Mustafom Čustovićem, koji je bio u „Merhametovoj“ delegaciji, Muftarević je dogovorio je posjetu ekipe TRT-a „Merhametu“ Makedonije snimanje emisije o aktivnostima ove humanitarne organizacije. 

Delegaciju „Merhamet“ primio je i predsjednik Demokratske lige Bošnjaka u Makedoniji Rafet Muminović. Predsjednik Šahić upoznao je Muminovića s aktivnostima „Merhameta“ i naglasio da „Merhamet“ želi uspostaviti saradnju sa članovima ove parlamentarne stranke u Makedoniji na povezivanju Bošnjaka te očuvanju njihovog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. Dogovorene su i zajedničke aktivnosti na tom polju, pogotovo kada je u pitanju obilježavanja Dana Bošnjaka, 27. Septembra, koje je već postalo tradicionalno u Makedoniji .

Srdačan susreta sa predsjednikom Demokratske lige Bošnjaka u Makedoniji Rafetom Muminovićem

- Nadam se dobroj saradnji s „Merhametom“ na dobrobit Bošnjaka u Makedoniji. Želimo da smo što više ujedinjeni s našom maticom u Bosni i Hercegovini - poručio je Muminović.

Predstavnici „Merhameta“ održali su sastanak i sa direktorom Humanitarno-kulturne organizacije „Ensar“ iz Skoplja Sulejmanom Bakijem, koja je bila na čelu svih turskih humanitarnih organizacija u Makedoniji, čak 64 njih.

Baki, koji je potomak jedne od najstarijih porodica u Skoplju i koji potiče iz ulemanske porodice, naglasio je da prilično dobro poznaje rad „Merhameta“ te da je prvi put čuo za ovu humanitarnu organizaciju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Hajrudin Šahić je tokom sastanka u sjedištu „Ensara“ kazao da „Merhamet ima veoma dobru saradnju sa vladom Republike Turske i sa turskim organizacijama TIKA, „Crveni polumjesec“ i AFAD te da „Merhamet“ već četiri godine pomaže izbjeglice iz Sirije koje su utočište našle u turskim izbjegličkim kampovima.

Razgovor Hajrudina Šahića i direktora Humanitarno-kulturne organizacije „Ensar“ iz Skoplja Sulejmana Bakija

- „Merhamet“ je prije četiri godine, u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, izbjeglicama u kampu u Viranšehiru dopremio pomoć od 280 mašina za pranje rublja i jedan kontejner sa sudoperama. Predprošle godine „Merhamet“ je sirijskim izbjeglicama u Turskoj uručio 121 tonu kurbanskog mesa, a lani 125 tona mesa prikupljenog u akciji „Kurban“. Pomogli smo i pomažemo sirijske izbjeglice u Srbiji i Hrvatskoj. Nastojimo da budemo među prvima na kriznim područjima u svijetu, a veliki broj značajnih aktivnosti obavljamo i u Bosni i Hercegovini - kazao je Šahić i dodao:

- Mi u Bosni i Hercegovini znamo šta znači napustiti svoje ognjište i šta znači pomoć ljudima u nevolji. Zbog toga građani naše zemlje uvijek pokazuju svoju ogromnu solidarnost sa nevoljnicima.  

Šahić i Baki su izrazili želju da „Merhamet“ i organizacija „Ensar“ uspostave saradnju.

Tokom boravka u Skoplju, delegaciju „Merhameta“ primio je i direktor Makedonsko-turske trgovinske komore (MATTO) Tuna Eyup Kahveci, koja je osnovana 2008. godine, a čiji je godišnji budžet 1,2 milijarde eura.

- Odlično poznajemo „Merhamet“ i značaj njegovog rada. Na neki način, „Merhamet“ i MATTO imaju poveznice, jer MATTO, takođe, stipendira 50 djece u Makedoniji, bez obzira na vjeru i nacionalnost. Želimo pomoći toj djeci da se školuju i budu uspješni građani – kazao je Kahveci, koji je ujedno i zamjenik predsjednika Svjetskog ekonomskog foruma za Balkan, čije je sjedište u Republici Turskoj.

Susret u trgovinskoj komori MATTO: Šahić, Kahveci i Kolašinac

Predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić kazao je da „Merhamet“ ima dugu i uspješnu saradnju sa turskim vlastima i institucijama.

- Bili bismo sretni ako bismo dali doprinosa na spajanju poslovnih ljudi Turske, Makedonije i Bosne i Hercegovine u kojoj ima dosta uspješnih i časnih biznismena. Inače, „Merhamet“ realizira puno dobrih projekata, a jedan od najvažnijih nam je stipendiranje djece iz socijalno ugroženih porodica. „Merhamet“ ima svoju Fondaciju „Edah Bećirbegović“ koja stipendira brojne učeniike širom Bosne i Hercegovine. Drago mi je da i MATTO ima svoj fond za stipendiranje učenika. Brojne su druge aktivnosti „Merhameta“ u Bosni i Hercegovini, ali je „Merhamet“ sa svojim aktivnostima itekako prisutan i širom svijeta - naglasio je Šahić.     

Dogovoreno je da delegacija biznismena, članica komore MATTO, posjeti Bosnu i Hercegovinu te da  „Merhamet“ posreduje u susretima makedonskih i turskih biznismena sa poslovnim ljudima i kompanijama u Bosni i Hercegovini.

Inače, posjetu delegacije "Merhameta" Skoplju propratili su makedonski mediji. 

POSJETA TURBETU POSLJEDNJE BOSANSKE PRINCEZE,

ZA ČIJU OBNOVU JE „MERHAMET“ OBEZBIJEDIO 10.000 EURA

Susret u trgovinskoj komori MATTO: Šahić, Kahveci i Kolašinac

Delegacija „Merhameta“ je, tokom boravka u Makedoniji, iskoristila priliku da posjeti turbe bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić koja je primila islam i umrla kao Emina, koja je ukopana u blizini Skoplja, u bošnjačkoj mahali Gazi Baba.

Obnovu turbeta finansirali su Vlada Makedonije i „Merhamet“ koji je obezbijedio 10.000 eura. Radovi na obnovi turbeta su počeli 2010, a završeni su 2013. godine.
Turbe princeze Katarine srušen je 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres. Pretpostavlja se da je spomenik izgrađen krajem 15. ili početkom 16. stoljeća za vrijeme vladavine Osmanlija. 

Prije nego je srušen u zemljotresu 1963, mauzolej ili turbe, sa svojim skladnim arhitektonskim rešenjima, dimenzijama i estetskim izgledom, davao je lokaciji jedinstveni ambijent. Po strukturi, turbe pripada otvorenom tipu mauzoleja sa kvadratnom osnovom sačinjenim od kamenih blokova. Četiri stuba imaju svodove u obliku srca koji su prekriveni sa ciglama na vrhu. Četverostrana kupola je bila prekrivena pločicama. Na osnovi stubova, na kapitelima i krajnom vijencu, bile su reljefne lajsne.

Posljednja bosanska princeza Katarina ukopana u mahali Gazi Baba

Vjeruje se da je princeza Katarina, kćerka bosanske kraljice Katarine Kosače i kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, živjela i umrla u Skoplju, gdje se o njoj brinuo Isa-beg Ishaković. Njenog oca pogubile su Osmanlije za vrijeme osvajanja Bosne, a majka kraljica Katarina Kosača je izbjegla u Rim gdje je i umrla. Princeza Katarina je imala brata Sigismunda, koji je, primio islam kao i ona i s kojim je, kako se vjeruje, poslana u Istanbul. 

Go to top