BOŠNJAČKA PORODICA HASANAGIĆ DOBILA NOVU FASADU

“Merhamet” Makedonije, koji godinama pomaže Bošnjake u ovoj državi, organizirao je akciju prikupljanja pomoći za obnovu fasade na staroj i dotrajaloj kući bošnjačke porodice Hasanagić.

U staroj kući u Berovu, izgrađenoj prije mnogo decenija u stilu bosanske arhitekture, živjele su nekada porodice Hasanagić i Dreković koje su se, kao i mnogi drugi Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka naselili na ovo područje nakon bezuspješnih pokušaja da dobiju vize za Tursku. Njihov put za Tursku naprasno je prekinut i mnogi iseljenici iz Bosne i Hercegovine I Sadžaka, ne svojom voljom, život sa svojim porodicama nastavili su u Makedoniji, u ovom slučaju u gradu Berovo gdje i danas bivstvuje brojna bošnjačka zajednica.

Kuća porodice Hasanagić, koja se doselila iz Priboja, odolijevala je decenijama zubu vremena, prirodnim katastrofama i ratovima, svjedočeći o sudbini ne samo porodice Hasanagić nego i mnogih drugih porodica iz Bosne i Hercegovine koje su se odlučile da egzistenciju potraže u dalekoj Turskoj, ali ih je viša sila spriječila da u tomu uspiju.  

Vremenom je kuća Hasanagića postala trošna. Glava porodice Derviš Hasanagić obolio je bio od kancera, a njegovi sinovi su tada bili slabog finansijskog stanja. Jedan od Dervišovih sinova bio je za vrijeme Informbiroa osuđen na šest godina zatvora. Kada se vratio iz zatvora u Bileći, od teškog zatvorskog života i torture obolio je i ubrzo umro.

Drugi Dervišov sin se iz Makedonije iselio u Brčko, u Bosni i Hercegovini, i tamo formirao porodicu. Umro je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kuću porodice Derviša Hasanagića, kaže predsjednik “Merhameta” Makedonije dr. Mustafa Čustović, kasnije je naslijedila njegova unuka Zuhra Hasanagić.

- S obzirom da ona nije bila u mogućnosti obnoviti fasadu na dotrajaloj kući, “Merhamet” Makedonije odlučio je da priskoči u pomoć. Uspjeli smo naći donatora koji je pomogao sa 800 eura. Nakon toga je “Merhamet” u svojoj akciji, zajedno sa porodicom Hasanagić, uspio prikupiti još 700 eura. Sa sumom od 1.500 eura mogli smo početi obnovu fasade na kući.

Stupili smo u pregovore sa lokalnom građevinskom firmom. Međutim, bilo je novca dovoljno da se obnovi samo polovina fasade. Urađene su dvije strane kuće, a preostale dvije strane ćemo završiti kada prikupimo dovoljno novca - kaže Mustafa Čustović.

Zuhra Hasanagić, unuka rahmetli Derviša Hasanagića, neizmjerno je zahvalna “Merhametu” Makedonije i njegovom predsjedniku Dr. Mustafi Čustoviću na provedenoj akciji.

- U ovim teškim vremenima “Merhametova” humanost ostaje kao jedini svjetionik dobrote i plemenitosti i svima nama daje nadu da sve nije crno i izgubljeno. Od “Merhameta” sam dobila najveći dar uočio velikog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama i veoma sam sretna - kazala je Zuhra Hasanagić.  

Go to top