NASTAVAK DOBRE SARADNJE „MERHAMETA“ I AMBASADE TURSKE U BiH

SARAJEVO, 4. AVGUST – Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, sa svojim najbližim saradnicima, primio je delegaciju HO „Merhamet“ MDD koju je predvodio predsednik ove humanitarne organizacije Hajrudin Šahić.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, saradanja „Merhameta“ i Ambasade Republike Turske ocijenjena je veoma dobrom te naglašeno da će se ta saradnja nastaviti, na obostrano zadovoljstvo.

Ambasador Erginay je kazao da Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Republika Turska dobro poznaju rad i aktivnosti „Merhameta“ te da „Merhamet“ zaslužuje njihovu podršku.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić zahvalio se na pozivu te naglasio da „Merhamet“ ima izuzetnu saradnju sa turskim institucijama, sa agencijom TIKA, „Crvenim polumjesecom“ i AFAD-om. Šahić je informirao ambasadora Erginaya da „Merhamet“ već četiri godine pomaže izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su utočište našle u izbjegličkim kampovima u Republici Turskoj.

- I ove godine će „Merhamet“, kao i protekle dvije godine, izbjeglicama iz Sirije u Republici Turskoj uputiti značajnu pomoć u kurbanskom mesu, koje će biti prikupljeno tokom akcije „Kurban 2016./1437.“ koja je u toku. U 2014. godini „Merhamet“ se sirijskim izbjeglicama uputio pomoć od 121 tone kurbanskog mesa, a u 2015. godini 125 tona. Istovremeno, Vlada Republike Turske ima izuzetno razumijevanje za „Merhametove“ projekte. Osim toga, „Merhamet“ je 2013. godine u Republici Turskoj proglašen najboljom stranom humanitarnom organizacijom i to priznanje nam je u gradu Šanliurfa uručio tadašnji ministar Faruk Čelik - kazao je Hajrudin Šahić.

U delegaciji „Merhameta“, pored Hajrudina Šahića bili su i generalni sekretar ove humanitarne organizacije Sidik Aždahić, članovi Upravnog odbora „Merhameta“ Timur Numić, Izmir Hadžiavdić i prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, kao i čelnici „Merhametovih“ Regionalnih odbora Omer Ivković (Mostar), Šemsudin Kuljuh (Goražde), Kenan Vrbanjac (Travnik), Zijada Kliko (Zenica), Sanela Omerović (Maglaj) i Mensura Husanović (Tuzla).

Podrška narodu Turske, demokratski i legalno izabranoj vladi te predsjedniku Erdoganu 

Tokom razgovora sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihatom Erginayem i njegovim saradnicima, Hajrudin Šahić je kazao da se za vrijeme pokušaja udara zadesio u Istanbulu, te da je svjedok događaja. Šahić je rekao da su „Merhamet“ i on lično uvijek uz Tursku i njenog lidera Recepa Tayyipa Erdogana i osudio pokušaj udara na demokratiju Turske, izabranu vladu i Predsjednika Republike.

Go to top