POKRENUTA VLASTITA PROIZVODNJA TJESTENINE

U prva četiri mjeseca 2016, godine na „Merhametovom“ poljoprivrednom dobru u Kučicama kod Zavidovića odvijale su se brojne aktivnosti. Prema riječima koordinatora projekta Salke Omerbegovića, polovinom februara 2016. godine, na „Merhametovom“ imanju u Kučicama pokrenuta je linija za proizvodnju vakumirane tjestenine, pokusno, radi obuke radnika. Ovo je još jedan značajan „Merhametov“ projekat koji će se vremenom sve više razvijati.

- Jedinstvenost „Merhameta“ ogleda se i u tome što na svojim imanjima pokušava i uspijeva proizvesti proizvode namijenje „Merhametovim“ kuhinjama, čime se obogaćuju ishrana i obroci za korisnike usluga tih kuhinja.  

Kada je riječ o  liniji za proizvodnju vakumirane tjestenine, još smo u fazi obuke i usvajanja tehnologije i povremenog pokretanja našeg malog pogona. Dvojica „Merhametovih“ radnika su, uglavnom, ovladali tehnologijom. U međuvremenu je proizvedeno oko dvije tone tjestenine, što je namijenjeno javnim kuhinjama. Inače, kapacitet proizvodnje tjestenine u našoj proiizvodnoj liniji je 200 kilograma dnevno – kaže Salko Omerbegović.

U novembru 2015. godine, u sedam plastenika na ovom imanju je, na oko 1-400 metara kvadratnih, zasijan je špinat, a u drugoj polovini marta 2016. ubrano je 3.390 kilograma špinata koji je distribuiran u „Merhametove“ javne kuhinje.

Polovinom februara 2016. u pet plastenika, na površini od 750 m2 zasađen je rasad ranog kupusa, a početkom maja ubrano je 4.454 kg tog proizvoda koji je, takođe, distribuiran u „Merhametove“ javne kuhinje.

- Nakon podizanja ranih proljetnih usjeva, u svih 12 plastenika na imanju u Kučicama izvršeno je prevrtanje zemlje bagerom u dubini 50 cm kako bi se, već devet godina eksploatisana zemlja zanovila novom, dubinskom, odmornom zemljom.

Polovinom aprila, u tri plastenika (oko 600 m2) zasađen je rasad  paradajza, odnosno 1.845 komada prijesadnica. U četiri plastenika (oko 800 m2)  zasađen je rasad  žute paprike (3.400 komada prijesadnica), a polovinom maja u preostalih pet plastenika  (oko750 m2) zasađeno je  2.800 prijesadnica crvene paprike.

Na oko 7.000 m2 zasijan je krompir, dok je ostala obradiva površina zasađena patlidžanom, kupusom, mrkvom, graškom, bijelim i crvenim lukom. U zasadu maline, na površini od oko 1200 m2, postavljeno je 111 betonskih nosivih direka te se ove godine očekuje prvi urod.

- Pored poljoprivrednih proizvoda koje očekujemo, i ove godine planirano je spravljanje đuveča, ajvara, sosa, bestilja i suhe šljive - kaže Omerbegović.

ZAHVALJUJUĆI TURSKOJ AGENCIJI TIKA, NA

SVIH 12 PLASTENIKA POSTAVLJENI NOVI NAJLONI

 - Pred sadnju rasada paprike i paradajza, u prvoj polovini aprila, uz pomoć donacije turske agencije „TIKA“, na svih dvanaest plastenika su zamijenjeni stari, dotrajali najloni, koji su izgubili svojstva potrebna za ovu namjenu, čime smo za narednih pet godina obezbjedili kvalitetne uvjete za proizvodnju povrča u plastenicima.

TIKA nam je donirala i jedan plastenik od 100 m2, sa duplom folijom između koje se upuhava topli zrak, namijenjen kao zamjenska varijanta stakleniku u kome ćemo ubuduće proizvoditi rasad za naše potrebe i time uštedjeti značajna sredstva koja smo do sada trošili za sadni materijal - kaže Omerbegović.

Go to top