HIA U „MERHAMETU“ PREPOZNALA RESPEKTABILNOG PARTNERA

Delegacija humanitarne organizacije HIA iz Mađarske, koju je predvodio njen direktor Laszlo Lehel, posjetila je, 19. aprila, sjedište HO „Merhamet“ MDD u Sarajevu. U delegaciji su bili i ambasadorica dobre volje i suprugu premijera Mađarske Aniko Levai te ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Joszef Negjesi.

Delegaciju „Merhametove“ partnerske organizacije iz Mađarske ugostili su predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić, predsjednik Skupštine Munib Bujak , generalni sekretar Sidik Aždahić i član Upravnog odbora „Merhameta“ Timur Numić.  

- Zadovolljstvo nam je ugostiti  dokazane prijatelje „Merhameta“ i Bosne i Hercegovine. Pravi prijatelji se prepoznaju u najtežim prilikama. Nećemo zaboraviti vaš doprinos i ono što ste za ugrožene građane Bosne i Hercegovine učinili nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine. Pomoć humanitarne organizacije HIA i vaša solidarnost učinili su sretnim veliki broj ljudi kojima smo, zajednički, obnovili njihove porušene i ugrožene domove. U ime „Merhameta“ i u ime građana Bosne i Hercegovine, najtoplije vam se zahvaljujemo za ono što ste učinili u jednom od najtežih perioda za Bosni i Hercegovine nakon agresije. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i proširiti, za dobrobit onih kojima je pomoć neophodna - kazao je Šahić.

Direktor mađarske humanitarne organizacije HIA Laszlo Lehel naglasio je da je HIA, tokom rata u Bosni i Hercegovini, otvorila nekoliko prihvatilišta za izbjeglice iz naše zemlje. Lehel je tom prilikom ispričao zanimljiv detalj, koji se dogodio mnogo godina kasnije.

- Jedan od naših ljudi, aktivista organizavije HIA, koji je tada pomagao izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, došao je u Bosnu i Hercegovinu tokom poplava i pomagao žrtvama elementarnih nepogoda. Jednog dana prišao mu je nepoznati čovjek, zagrlio ga i obratio mu se: „Vi ste iz organizacije koja je pomogla nama, izbjelicama iz Bosne i Hercegovine i prižili nam utočište u Mađarskoj. Prepoznao sam vaš logo. Želio bih da vam se zahvalim na onome što ste tada učinili za naš narod koji se našao u nevolji“, kazao mu je taj čovjek.

Zašto sam ovo ispričao? Zato što ni jedan naš posao, mislim na humanitarce, ne može proći bez emotivne strane. Mreža se stalno širi i trebamo ostati u tim mrežama i povezanosti i ne smije ništa poremetiti našu saradnju. Trebamo do kraja njegovati duh našeg prijateljstva - poručio je Lehel.  

Ambasadorica dobre volje i suprugu premijera Mađarske Aniko Levai kazala je da već dvadeset godina dobrovoljno radi kao humanitarac i članica organizacie HIA.

- Počela sam se baviti humanitarnim radom upravo tokom rata u Bosni i Hercegovini i to na prihvatanju izbjeglica iz vaše zemlje. Nikada neću prestati da se bavim humanitarnim radom i pomaganjem ljudima kojima je pomoć potrebna - poručila je Aniko Levai, izražavajući zadovoljstvo zbog saradnje organizacije HIA i „Merhameta“.

I ostali članovi delegacije su dugogodišnji aktivisti HIA-e te su ispričali svoja iskustva stečena tokom humanitarnog rada širom svijeta.

Gostima iz Mađarske zahvalio je i Timur Numić, posebno ambasadorici dobre volje i supruzi premijera Mađarske Aniko Levai.

- Bilo bi dobro i lijepo da se sve supruge premijera ugledaju na gospođu Levai i da se posvete ovako plemenitom poslu - kazao je Numić.

Sa sastanka u „Merhametu“ upućena je poruka da će HIA i „Merhamet“ nastaviti saradnju i da će i ubuduće raditi na zajedničkim projektima.  

Nakon „Merhameta“, mađarska delegacija je posjetila sarajevsku Općinu Novi Grad, a potom je prisustvovala svečanom završetku Projekta sanacije korita Lepeničkog potoka u naselju Zabrđe, čija je ukupna vrijednost oko 320.000 eura. Ovaj projekat je realiziran u saradnji sa Regionalnim odborom „Merhameta“ Sarajevo.

Munib Bujak je tom prilikom naglasio da ukupna vrijednost projekata koje su HIA i „Merhamet“ realizirali u Bosni i Hercegovini iznosi oko milion i sto hiljada maraka.

- Sanacija korita Lepeničkog potoka jedan je u nizu projekata koje je „Merhamet“ u protekle dvije godine realizirao sa našim partnerima, humanitarnom organizacijom HIA iz Mađarske. U sanaciji šteta od poplava koje su zadesile BiH, zajednički smo učestvovali u obnovi kuća u mjestima Kosova i Bijela Ploča (općina Maglaj), zatim u mjestu Nemila (općina Zenica).

Želio bih da se zahvalim humanitarnoj organizaciji HIA što je u „Merhametu“ prepoznala kredibilnog i respektabilnog partnera iz Bosne i Hercegovine i da izrazim nadu da će naša saradnja ubuduće biti još bolja i slojevitija, na obostrano zaodovoljstvo i za dobrobit onih kojima je pomoć potrebna - kazao je Bujak.

Na svečanosti povodom završetka Projekta sanacije korita Lepeničkog potoka govorili su načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić, direktor HIA-e Laslo Lehel, ambasadorica dobre volje Aniko Levai i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Joszef Negjesi.

 

 

Go to top