NASTAVAK SARADNJE „MERHAMETA“ SA PAKISTANOM

SARAJEVO, 25. februar 2016. - Ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Muhammad Yousaf primio je predsjednika HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahića, njegovog zamjenika dr. Abudel-Kerima Faflića te člana Upravnog odbora ove humanitarne organizacije prof. dr. Ćazima Hadžimejlića.

U srdačnom i parijateljskom razgovoru, delegacija „Merhameta“ upoznala je ambasadora Pakistana sa brojnim aktivnostima „Merhameta“ u Bosni i Hercegovini i van granica naše zemlje.

Ukazano je i na veliku akciju „Merhameta“ nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 2006. godine pogodio pakistansku oblast Kašmir. Naime, tada je „Merhamet“ u regiji Muzaferabad, u pakistanskom gradu Chatter Class, izgradio Srednju školu za djevojke koja nosi ime prvog predsjednika RBiH Alije izetbegovića.

- Prva škola van BiH koja nosi ime predsjednika Izetbegovića je upravo „Merhametova“ škola u Pakistanu. Naša želja je da obnovimo i poboljšamo saradnju sa Pakistanom i pakistanskim vlastima. Posebna je veza između Bosne i Hercegovine i Pakistana. Svjesni smo šta su Pakistan i pakistanski narod i vlada učinili za naš narod tokom agresije na BiH, pomažući opstanak Bošnjaka - kazao je Hajrudin Šahić.

Šahić je, potom, zamolio ambasadora Yousafa da pomogne da se upriliči posjeta delegacije „Merhameta“ Pakistanu, kao i prijem u vladi Pakistana.

O ulozi „Merhameta“ tokom agresije na BiH, ali i u postratnom periodu, kao i o saradnji „Merhameta“ i Pakistana govorio je i Abdul-Kerim Fazlić.

Član Upravnog odbora „Merhameta“ prof. dr. Ćazim Hadžimejlić zahvalio je ambasadoru Yousafu na toplom i sradčnom prijemu i izrazio želju da se nastavi i poboljša međusobna saradnja.

Pakistanski ambasador uputio je sve pohvale „Merhametu“ i istakao značaj njegove stoljetne misije dobročinstva.  

- Za nas je BiH veoma važna zemlja. Između Bosne i Hercegovine i Pakistana postoji međusobna ljubav i poštovanje i naš takav odnos trebamo nastaviti - kazao je ambasador Yousaf i pozvao delegaciju „Merhameta“ na prijem koji će organizirati Ambasada Pakistana u Bosni i Hercegovini povodom Dana Pakistana, 23. marta.

Predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić pozvao je pakistanskog ambasadora da posjeti sjedište „Merhameta“ u Sarajevu, što je gospodin Yousaf sa zadovoljstvom prihvatio.

 

Go to top