UKAZANO NA TEŽAK POLOŽAJ JAVNE KUHINJE „IMARET“

Ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona ne ispuni svoje obaveze prema “Merhametovoj” Narodnoj kuhinji “Imaret” u Tuzli, od 1. marta ove godine ova kuhinja mi, u najgorem slučaju, mogla zatvoriti vrata, upozorio je Hajrudin Šahić, predsjednik HO “Merhamet” MDD na pres-konferenciji koja je održana u srijedu 3. februara, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Osim Šahića, brojnim novinarima na pres-konferenciji, o teškoj situaciji u Narodnoj kuhinji “Imaret” u Tuzli govorili su i član Savjeta “Merhameta” Timur Numić i director Regionalnog odbora “Merhameta” Tuzla Mensura Husanović.

- Već smo morali reducirati broj korisnika, koji je smanjen za oko 1.000, a trenutno pripremamo 2.500 dnevnih obroka. Imamo zalihe hrane za narednih 15 dana, s tim da će korisnici četvrtinu hljeba dobivati svaki drugi dan, a tu ćemo praksu morati početi primijenjivati od sutra. Možemo reći da je situacija dramatična. Nakon 20. februara ako Vlada Tuztlanskog kantona ne bude intervenisala, vjerovatno će doći do reduciranja broja obroka za 50 posto našim korisnicima. Ukoliko bi to potrajalo, definitivno 1. marta ni jedan korisnik neće imati hranu,

Važno je napomenuti da je 50 procenata naših korisnika populacija sa socijalnog dna, odnosno to su ljudi bez ikakvih primanja, a prilikom reduciranja broja korisnika, morali smo izbrisati i veći broj penzionera koji imaju minimalne penzije - rekao je, između ostalog, Šahić.

Kako je dodao, ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona ne bude intervenirala odmah, a obavezala se na godišnji iznos od 315.000 KM, dugovanja prema dobavljačima “Merhamet” u Tuzli neće moći izmiriti.

- “Merhamet” ne traži novac, nego predlaže vlastima da sklope ugovore sa dobavljačima i proizvođačima hrane. Već su velika dugovanja prema dobavljačima i ne možemo zloupotrebljavati njihovu dobronamjernost kada nam daju proizvode i bez plaćanja. Grad Tuzla nam redovno uplaćuje novac, dakle svoj dio obaveza. Iako su to minimalna sredstva, ipas su redovna i to nam mnogo znači. Vlada u prošloj godini nije uplatila ni jednu KM. No, nije nam namjera kritizirati ičiji rad, nego podstaknuti ih da ispune svoje obaveze - rekao je Šahić, dodajući da je Vlada za januar uplatila 60.000 KM, čime se mogu podmiriti samo režijski troškovi.

Šahić je naveo da su predstavnici “Merhameta” vodili nekoliko pregovora u Vladi Tuzlanskog kantona.

- Gladan čovjek, koji dođe sa kanticom u Narodnu kuhinju i kojem je to jedini dnevni obrok, ne razumije pravila ministarstava i budžeta - naglasio je Šahić.

Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora “Merhameta” Tuzla, podsjetila je da je u 2015. godini Narodna kuhinja “Imaret” u Tuzli imala oko 3.500 korisnika, te da je taj broj, zbog neuplaćivanja sredstava iz kantonalnog budžeta, sveden na 2.500.

U 2015. godini Vlada Tuzlanskog kantona smanjila je sredstva namijenjena kuhinji “Imaret” na 315.000 KM, dakle za oko 100.000 KM u odnosu na 2014. godinu. No, ni taj iznos u 2015. godini nije uplaćen.

Husanović je kazala da je u 2015. godini, i pored svih poteškoća s kojima se susretala “Merhametova” kuhinja, pripremljeno i podijeljeno 950.000 obroka socijalno ugroženim kategorijama na području Tuzlanskog kantona. U 2016. godini planirano je pripremanje 660.000 obroka, što je 2.500 obroka dnevno, odnosno 650.000 obroka za čitavu godinu.

Husanović je naglasila da je među 2.500 trenutnih korisnika Narodne kuhinje, 513 osoba mlađih od 18 godina. Uslovi za korištenje usluga Narodne kuhinje su da je osoba bez ikakvih primanja, što se potvrđuje dokumentacijom iz Centra za socijalni rad ili Zavoda za zapošljavanje.

DONATORI KOJI SU SE ODMAH ODAZVALI AKCIJI

Na poziv “Merhameta” da podrže humanitarni koncert u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli i da se pridruže skupljanju pomoći za Narodnu kuhinju “Imaret” u Tuzli, prvi su se odazvali sljedeće društveno odgovorne firme : “Solana” Tuzla, “Albat” Tuzla, “Tehnograd” Tuzla, “Rudar” Tuzla “Mlin i pekare” Ljubače, kao i Bosanski kultuni centar Tuzla i njegov direktor Edis Bajić, koji su dali veliki doprinos ovoj humanitarnoj manifestaciji.

Linkovi:

http://rtv7.ba/arhive/64893

https://www.youtube.com/watch?v=7xyh_30AplI

http://www.avaz.ba/clanak/218015/alarmantno-vrata-narodnih-kuhinja-od-1-marta-mogla-bi-biti-zatvorena

http://bportal.ba/narodna-kuhinja-tuzla-zatvara-vrata-korisnicima-cetvrtina-hljeba-svaki-drugi-dan/

http://radiosarajevo.ba/novost/215142/zbog-velikih-dugova-korisnici-narodne-kuhinje-u-tuzli-sutra-uz-obrok-nece-dobiti-hljeb

http://ba.n1info.com/a80245/Vijesti/Vijesti/Narodna-kuhinja-u-Tuzli.html

http://www.rtvslon.ba/narodna-kuhinja-imaret-u-tuzli-zbog-teske-ekonomske-situacije-pred-zatvaranjem/

http://tuzlanski.ba/korisnici-narodne-kuhinje-u-tuzli-sutra-uz-obrok-nece-dobiti-hljeb/

http://radiokameleon.ba/narodna-kuhinja-u-tuzli-pred-gasenjem/

http://tuzlainfo.ba/novosti/item/5584-sjaj-i-bijeda-tuzlanskog-kantona-vlast-kupila-novi-automobil-narodna-kuhinja-pred-zatvaranjem

http://www.trazim.com/vijesti/2016/02/vrata-merhametovih-narodnih-kuhinja-od-1-marta-bi-mogla-biti-zatvorena/

http://freshpress.info/press-kiosk/narodna-kuhinja-imaret-u-tuzli-pred-zatvaranjem

Go to top