„MERHAMET“ I „DIAKONIE“ U NOVOM ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

Regionalni odbor „Merhameta“ Sarajevo je u prethodnom periodu ostvario izuzetnu saradnju sa partnerskom austrijskom organizacijom „Diakonie“ u realizaciji projekata pomoći stanovništvu u Bosni i Hercegovini, ugroženom u prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama.

Ta saradnja je nastavljena kroz projekat koji nosi naziv „Mobilna kućna njega, uz tranfer znanja u Kantonu Sarajevo/BiH“. Projekat finansira austrijsko Federalno ministarstvo za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača.

Usluge kućne njege (pomoć u kući, pratnja pri odlasku ljekaru ili u šetnju, odlazak u kupovinu, odlazak po lijekove u apoteku) i medicinske usluge (mjerenje krvnog pritiska, šećera, triglicerida i holesterola krvi) će u narednom periodu biti pružene za 140 korisnika sa područja Kantona Sarajevo.

Korisnicima će navedene usluge pružati dobro istrenirani stručni tim „Merhameta“ i volonteri ove humanitarne organizacije. Kako naglašavaju u Regionalnom odboru „Merhameta“ Sarajevo, cilj je pomoći starijim osobama koje same žive u teškim uslovima, a posebno onim koje su bolesne i tjelesno ograničene.

„Veliki broj naših sugrađana ostaje izolovan i zatvoren u svojim stambenim prostorima, u veoma teškim uslovima života. Minimalna penzija, nakon podmirivanja troškova za režije i lijekove, ne obezbjeđuje im najčešće osnovne uslove za život. Nerijetki su slučajevi da takve osobe nemaju redovna finansijska primanja. Realizacijom ovog Projekta našim korisnicima u značajnoj mjeri olakšavamo život u trećoj dobi,“ naglašavaju u Regionalnom odboru „Merhameta“ Sarajevo.

Go to top Sam Steel Authentic Jersey