POMOĆ ZA IZBJEGLICE IZ SIRIJE I DRUGIH ZEMALJA

Povodom migrantske krize i sve većeg vala izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja koji su se upitili ka državama Evropske unije, HO „Merhamet“ MDD pokrenuo je humaniranu akciju za prikupljanje pomoći za izbjeglice. 

 

Novčana sredstva za ovu akciju će se prikupljati na dva načina:

- Putem humanitarnog telefona broj: 090 292 001, a vrijednost poziva je 3 KM.

- Uplatama na namjenski račun otvoren kod Vakufske banke d.d. Sarajevo

Za uplate u zemlji:

Transakcioni račun Vakufske banke broj 1601120000002395

poziv na broj:

1600150000179420 KM „Pomoć izbjeglicama iz Sirije“

Za uplate iz inostranstva (EUR):

Intermediary Bank: COMMERZBANK AG, Frankfurt Am Main

SWIFT CODE: COBADEFF

Beneficiary's Bank: VAKUFSKA BANKA D.D. SARAJEVO

SWIFT CODE: VAKUBA22

IBAN: BA391600150000179517

Beneficiary: HO „MERHAMET" MDD, Bistrik 2 Sarajevo

Podsjećamo, „Merhamet“ se od 1912. godine aktivno uključio u pomaganje izbjeglicama iz Sirije koji su utočište našli u Turskoj, gdje je samo jezgro izbjegličke drame. Te godine, „Merhamet“ je Ambasadi Republike Turske u Sarajevu uručio 15.000 KM namijenjenih za izbjeglice iz Sirije u Turskoj.

U velikoj akciji, „Merhamet“ je prije dvije godine, u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, u izbjeglički kamp u Šanliurfi na granici sa Sirijom, dopremio 14 kontejnera sa 280 veš mašina i sudopera.

Prošle godine, „Merhamet“  je, u saradnji sa AFAD-om i Ambasadom BiH u Turskoj,  sirijskim izbjeglicama u Turskoj, na području Gaziantepa i Viranšehira, dopremio 121 tonu kurbankog mesa.

U toku je ovogodišnja akcija „Kurban“, zahvaljujući kojoj ćemo ponovo prikupiti značajne količine mesa za izbjeglice iz Sirije u Turskoj, u kojoj je oko tri miliona izbjeglica.

Osim toga, „Merhamet“ je u kontinuitetu i na razliite načine pomagao izbjeglicama iz Sirije koje su utočište našle u Bosni i Hercegovini

„Merhamet“ će izdvojiti između 10.000 i 15.000 KM kao interventnu pomoć za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su se uputile ka zemljama Evropske unije. Ta će se pomoć usmjeriti prema potrebama.

„Merhamet“ budno prati situaciju vezanu za novi izbjeglički talas prema zemljama Evrope. Ukoliko izbjeglice krenu prema našoj zemlji, „Merhamet“ je spreman da, uz pomoć države i naših donatora, svakodnevno priprema između 500 i 1.000 obroka za izbjeglice, te da, uz pomoć naše američke partnerske organizacije MCC, obezbijedi interventne higijenske pakete i vodu za izbjeglice.

Go to top