Foto: Sa sastanka u Muftijstvu travničkom: Neophodno jačanje saradnje

„MERHAMET“ I IZ BIH TREBAJU BITI DVA TIJELA, A JEDNA DUŠA

 Imati instituciju poput „Merhameta“ je strateška stvar. Zato je neophodna tijesna saradnja „Merhameta“ iz Islamske zajednice, a beskrajne su mogućnosti te saradnje. Trebamo njegovati kulturu zajedničkog rada, kazao je Numić

 

 

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić i član Savjeta „Merhameta“ Timur Numić razgovarali su polovinom marta u Muftijstvu travničkom sa muftijom Ahmedom ef. Adilovićem o unapređenju saradnje ove dvije institucije.

Šahić je muftiju travničkog upoznao sa aktivnostima „Merhameta“ te o zajedničkim akcijama „Merhameta“ i Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

- „Merhamet“ i Islamska zajednica imaju dosta dodirnih tačaka. Na sastanku sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem dogovorili smo se da sve akcije van Bosne i Hercegovine radimo zajedno i to veoma uspješno provodimo. I na području Muftijstva travničkom možemo dosta toga zajednički uraditi i ima prostora za proširenje saradnje. Želimo da „Merhamet“ da doprinos u aktivnostima Muftijstva travničkom, kao što su manifestacija „Dani Ajvatovice“, Hidžretska nova godina i drugim aktivnostima. Žalimo da radimo na zajedničkim projektima koji će nas zbližavati - kazao je Šahić.      

Šahić je podsjetio da „Merhamet“ ima svoja poljoprivredna imanja u Zavidovićima i Visokom i predložio da učenici travničke Medrese volontiraju na tim imanjima, što bi još više zbližilo „Merhamet“ i IZ BiH.

Timur Numić je istakao da su Islamska zajednica i „Merhamet“ dva ključna stuba bošnjačkog naroda, te da „Merhamet“ treba čuvati jer je on krovna humanitarna organizacija Bošnjaka.

- Imati instituciju poput „Merhameta“ je strateška stvar. Zato je neophodna tijesna saradnja „Merhameta“ iz Islamske zajednice, a beskrajne su mogućnosti te saradnje. Trebamo njegovati kulturu zajedničkog rada – kazao je Numić.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović je kazao da treba jačati saradnju „Merhameta“ i Islamske zajednice.

- Pored Islamske zajednice, veoma veliku ulogu u našem narodu igra i „Merhamet“. Zato je saradnja „Islamske zajednice i „Merhameta“ neophodnost i ona treba biti još čvršća. „Merhamet“ i Islamska zajednica trebaju biti dva tijela, a jedna duša – poručio je travnički muftija.

Go to top Sam Steel Authentic Jersey