Ovim projektom obuhvaćeno su 34 porodice. Obezbijeđena je  donacija građevinskog materijala, elektro materijala, vodovodnog materijala, ugradnja stolarije (prozori, ulazna vrata i unutrašnja vrata), te je planirana izgradnja jedne kuće u cjelosti

 Realizaciju projekta „Pomoć porodicama zahvaćenim poplavama u Bosni i Hercegovini, Zenica - MZ Nemila“,vrijednog 220.000 KM započeli su u subotu, 14. februara, HO “Merhamet” MDD  i Internacionalna humanitarna organizacija HIA iz Mađarske.

Projekat je podržan fondovina organizacije “Diakonie” iz Austrije.

Riječ je o pomoći stanovništvu zeničke Mjesne zajednice Nemila čija su domaćinstva uništena ili oštećena prirodnim katastrofama koje su se dogodile u Bosni i Hercegovini u maju 2014. godine.

Ovim projektom obuhvaćeno su 34 porodice. Obezbijeđena je  donacija građevinskog materijala, elektro materijala, vodovodnog materijala, ugradnja stolarije (prozori, ulazna vrata i unutrašnja vrata), te je planirana izgradnja jedne kuće u cjelosti.

Završetak projekta planiran je do 31. marta ove godine.

Predsjednik HO "Merhamet" MDD Hajrudin Šahić je naglasio da je obnova kuća u MZ Nemila jedan od najznačajnijih "Merhametovih" projekata nakon što su BiH pogodile nezašamćene poplave i klizišta.

- Povod našeg okupljanja jeste obilježavanje početka radova na izgradnji jedne kuće od temelja do krova i obnovu 34 kuće koje su uništene tokom  poplava u Mjesnoj zajednici Nemila. Odlučili smo da, uz pomoć naših partnera i donatora, mađarske organizacije HIA, izvršimo sanaciju kuća koje su stradale - kazao je Šahić.

On je podsjetio da je ovo drugi projekat obnove kuća u Općini Zenica koji “Merhamet” realizira.

- U Topčić-Polju smo završili sanaciju 91 kuće u Topčić-Polju, a danas ulazimo u drugi značajan projekat. Inače, na području Općine Zenica “Merhamet” je, uz pomoć svojih donatora i prijatelja koji su iskazali povjerenje prema našoj organizaciji, u projekat obnove uništenih stambenih objekata do sada uložio oko 450.000 KM.

Vrijednost pomoći u hrani, odjeći, obući, sredstvima za higijenu, namještaju i tako dalje, koju je “Merhamet” distribuirao na područje Općine Zenica, vrijednost prelazi 780.000 KM. Dakle, “Merhametova” pomoć građanima ugroženim u poplavama i klizištima na području ove općine iznosi više od 1,2 miliona KM.

A ukupan iznos pomoći koju je “Merhamet” distribuirao na ugrožena područja širom BiH prelazi dva miliona KM – dodao je Šahić.

On je poručio da  "Merhamet" neće stati nego će, u granicama svojih mogućnosti, i dalje pomagati stanovništvo ove zemlje čiji su domovi uništeni tokom katastrofalnih poplava i klizišta. Šahić je najavio i stipendiranje učenika sa ovog područja.

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, koji je prisustvovao podjeli pomoći žiteljima MZ Nemila, zahvalio je "Merhametu", naglašavajući da je ova humanitarna organizacija od prvog dana sa stanovništvom na ugroženim područjima u Općini Zenica te da je dosadašnja popmoć "Merhameta" veoma značajna i vrijedna. 

- Mi smo se od samog početka, odmah nakon što su nas zadesili poplave i klizišta, pribrali i ocijenili da je najbrža intervencija humanitarnih organizacija. Jedna od organizacija na koju smo ozbiljno računali i koji je od samog počekta pružio izuzetnu i ozbiljnu podršku je “Merhamet”.

Sada kada je prošlo sedam mjeseci od katastrofe, kada sa neke distance gledamo, tek se pokazuje koliko je značajno ne samo da se reaguje, nego da se blagovremeno reaguje. Zato smo zahvalni “Merhametu” jer nam je pružio sve vrste usluga, od popravke kuća, isporuke građevinskog materijala, isporuke prehrambenih proizvoda, odjeće, obuće, namještaja i svega onoga što je “Merhamet” obezbijedio, a nama je trebalo. “Merhamet” je djelovao vrlo brzo i efektno - kazao je Husejin Smajlović.

 

Nijaz Lužić: “Merhameta” je uvijek bio uz nas

 

“Merhametu” je zahvalan i Nijaz Lužić, predsjednik MZ Nemila. On je podsjetio da je

Nemila je u katastrofalnim poplavama nastradala i pretrpjela ogromne štete. Poplavljeno je 121 domaćinstvo, a 35 porodica je bilo interno raseljeno. Zahvaljujući aktivnostima “Merhameta”, kaže Lužić, taj je broj znatno smanjen.

- Ova donacija “Merhameta” od 220.000 KM, zahvaljujući kojoj će se obnoviti 34 kuće,  najveća je donacija koju je dobila MZ Nemila.  “Merhameta” i njen predsjednik Hajrudin Šahić su nam pomogli mnogo tokom najtežih dana. Osim ove donacije, građani Nemile dobili su od “Merhameta” vrijednu pomoć u prehrani, obući, odjeći, srestvima za higijenu i druzgim artiklima koji su našim mještanima pomogli da prebrode muke koje su ih zadesile.  “Merhamet” je uvijek bio uz nas – kaže Lužić.

 

Linkovi:

 

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/121393/projektom-obuhvacene-34-porodice

 

http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/dnevnik-2/dnevnik-2-14-02-2015/

 

http://www.rtvze.ba/index.php?option=com_youtubegallery&view=gallery&Itemid=63

Go to top