SARAJEVO Posjeta sjedištu Muslimanskog dobrotvornog društva

Posredstvom nekoliko najznačajnijih dnevnih listova i časopisa, turska javnost i ovoga puta bit će upoznata sa misijom i aktivnostima „Merhameta“, koji u Republici Turskoj i kod zvaničnika ove zemlje ima veoma dobar rejting

Predstavnici nekoliko medija iz Republike Turske, koje su predvodili poznati novinari Mehmet Seker i Servet Hocaogullari, tokom boravka u Bosni i Hercegovini posjetili su sjedište HO „Merhamet“ MDD u Sarajevu gdje su razgovarali sa predsjednikom ove humanitarne organizacije doc. dr. Hajrudinom Šahićem.

Tako će posredstvom nekoliko najznačajnijih dnevnih listova i časopisa, turska javnost i ovoga puta biti upoznata sa misijom i aktivnostima „Merhameta“, koji u Republici Turskoj i kod zvaničnika ove zemlje ima veoma dobar rejting.

 

Stogodišnja misija

Hajrudin Šahić je novinarima govorio o stogodišnjoj misiji dobročinstva „Merhameta“, naglašavajući da „Merhamet“ od svog nastanka njeguje tradiciju svog naroda „koji se rađa s merhametom“.

- Taj merhamet stalno dijelimo i potvrđujemo. „Merhamet“ je uvijek nastojao da pomogne čovjeku u nevolji. Kao što humanost ne poznaje granice, tako ni „Merhamet“ ne poznaje granice svog djelovanja, pa je njegovo dobročinstvo potvrđeno širom svijeta brojnih međunarodnim humanitarnim akcijama - kazao je Šahić za turske medije.

Prema njegovim riječima, „Merhamet“ je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pomogao opstanak bošnjačkog naroda, a pomagao je svim ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini bez obzira na vjeru i naciju.

- Ogroman doprinos dali su i građani i vlasti prijateljske Republike Turske, na čemu im je „Merhamet“ neizmjerno zahvalan - kazao je, između ostalog, Šahić.

Predsjednik „Merhameta“ govorio je turskim novinarima o najznačajnijim projektima ove najznačajnije humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini. Istakao je da „Merhamet“ u svojim kuhinjama širom naše zemlje svakodnevno priprema blizu 10.000 obroka za najugroženije građane Bosne i Hercegovine, ili oko tri miliona obroka godišnje.

Podsjetio je da „Merhamet“ brine o starim i bespomoćnim osobama, demobilisanim brocima i šehidskim porodicama, te da, u okviru svoje Fondacije „Edah Bećirbegović“, stipendira djecu iz socijalno ugroženih porodica, pogotovo djecu iz povratničkih porodica u manjem bh. entitetu, što je jedan od najvažnijih „Merhametovih“ projekata.

Osim toga, kazao je Šahić, „Merhamet“ pruža logističku podršku centrima za odvikavanje od droge, pa nije rijetka pojava da izliječene osobe, u znak zahvalnosti, budu volonteri „Merhameta“ koji pomažu drugim osobama.

Hajrudin Šahić je govorio i o međunarodnim akcijama „Merhameta“. Podsjetio je da je „Merhamet“ izgradio školu u iranskom gradu Bam nakon katastrofalnog zemljotresa, potom školu u Pakistanu, da je „Merhamet“ prvi probio kopnenu blokadu Gaze i ugroženom narodu Palestine uručio pet najmodernijih sanitetskih vozila.

 

Vrijedne donacije

Šahić je podsjetio i na „Merhametove“ humanitarne akcije u Japanu, Indoneziji, Sjedinjenim Američkim Državama, Haitiju, kao i na veliku akciju kada je „Merhamet“ prije dvije godine ušao u Somaliju i ugroženim građanima te zemlje dostavio donaciju u kurbanskom mesu i lijekovima vrijednu oko 500.000 KM.

- „Merhamet“ je prošle godine, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH, uručio vrijednu donaciju izbjeglicama iz Sirije u Turskoj, smještenim u izbjegličkom kampu nadomak Viranšehira blizu granice sa Sirijom. Donacija se satojala od četnaest kontejnera sa 280 veš mašina i jednim kontejnerom sa sudoperama.  Ove godine, „Merhamet“ je za izbjeglice iz Sirije u Republici Turskoj obezbijedio 121 tonu kurbanskog mesa - kazao je Šahić.

Sa novinarima iz Turske, „Merhamet“ je podsjetio i dokazani prijatelj „Merhameta“, poznati novinar Bekim Muftarević, jedan od najvažnijih urednika u državnoj turskoj televiziji TRT i zvanični prevodilac turskog državnog vrha za južnoslavenske jezike.

 

Dobročinstvo i dobrota

srazmjerni kvalitetu ljudi

Servet Hacaogullar i Mehmet Seker su se, u ime turskih novinara, zahvalili predsjedniku Šahiću i „Merhametu“.

- Dobročinstvo i dobrota često nisu srazmjerni veličini neke zemlje, nego kvalitetu ljudi. Tokom našeg boravka u Bosni i Hercegovini, uvjerili smo se u kvalitet ljudi u ovoj zemlji i u kvalitet aktivnosti i projekata „Merhameta“ – naglasio je Hacaogullar. 

Zadnji put promjenjen petak, 17 April 2015 16:50

Go to top