“Merhamet” ne zaboravlja područja ugrožena poplavama i klizištima

Nakon Nemile i Topčić-Polja, HO „Merhamet“ MDD organizirao je u ponedjeljak 14. jula iftar u Mjesnoj zajednici Željeznog-Polje, u Općini Žepče. Brojni žitelji Željeznog-Polja zajednički su, sa predsjednikom „Merhameta“ Hajrudinom Šahićem i potpredsjednikom “Merhameta” prof. dr. Šahzijom Đonlagić-Dreca, iftarili na otvorenom, u dvorištu mjesne osnovne škole “Abdulvehab Ilhamija”.

Iftaru su prisustvovali i predsjednik Osnovnog odbora “Merhameta” Žepče Ibrahim Tutnjić i predsjednik Mjesne zajednice Željezno-Polje Amer Ahmić.

Mjesna zajednica Željezno-Polje, prema riječima Amera Ahmića, je pretrpjela ogromne štete tokom nedavnih poplava i klizišta. Neke lokacije u Željeznom-Polju proglašene su crvenom zonom i više neće biti useljive.

 

- Oko sedamdeset kuća u Željeznom-Polju potpuno je oštećeno, 100 kuća je neuseljivo, a oko 350 kuća je djelimično oštećeno i uz njihovu opravku moguće je živjeti u njima. Oko 200 porodica iz Željeznog-Polja napustilo je ovu Mjesnu zajednicu i trenutno se nalaze u Žepču, Begovom hanu i Zenici – kazao je Amer Ahmić. 

Predsjednik Mjesne zajednice Željezno-Polje Amer Ahmićzahvalio je “Merhametu” i predsjedniku Hajrudinu Šahiću za organiziranje iftara, ali i za sve ostalo što “Merhamet” čini za mještane Željeznog-Polja, nakon što ih je pogodila nezapamćena katastrofa.

- Hvala “Merhametu” što je organizirao zajednički iftar i što nas je okupio. Ovakvi trenuci su potrebni mještanima Željeznog-Polja- kazao je Ahmić.

Oko 150 postača iz Željeznog-Poljakoji su prisustvovali zajedničkom iftaru na otvorenom dobili su od “Merhameta” i po ramazanski paket, sastavljen od desetak artikala (vrijednost jednog paketa oko 40 KM). 

Ranije je “Merhamet” organizirao zajedničke iftare na otvorenom i za žitelje zeničkih mjesnih zajednice Nemila i Topčić-Polje, a narednih dana to će učiniti i u drugim područjima nastradalim u poplavama i klizištima želeći tamošnjem stanovništvu pokazati da nisu zaboravljeni ni u danima mubarek mjeseca ramazana.

Go to top