Posjeta najznačajnijim turskim vladinim organizacijama

Zahvaljujući ambasadoru Damiru Džanki, obavili smo veoma značajne i korisne razgovore sa čelnim ljudima turskih organizacija s kojima je “Merhamet” realizirao mnoge zajedničke projekte i akcije, kazao je predsjednik “Merhameta” Hajrudin Šahić, nakon sastanaka u Ankari

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Turskoj i ambasadora Damira Džanke, delegacija HO “Merhamet” MDD, u kojoj su bili predsjednik “Merhameta” doc. dr. Hajrudin Šahić i član Upravnog odbora prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, održala je sastanak sa čelnim ljudima nekoliko najznačajanijih vladinih institucija u Republici Turskoj.    

- Zahvaljujući ambasadoru Damiru Džanki, koji je dokazani prijatelj “Merhameta” i s kojim je izuzetna saradnja “Merhameta” počela još dok je bio ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, obavili smo veoma značajne i korisne razgovore sa čelnim ljudima turskih organizacija “Crveni polumjesec”, TIKA i AFAD, koje su partneri “Merhameta” i s kojima je “Merhamet” realizirao mnoge zajedničke projekte i akcije – kazao je predsjednik “Merhameta” Hajrudin Šahić, nakon sastanaka u Ankari.  

Delegaciju “Merhameta”, zajedno sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Turskoj Damirom Džankom, primio je, između ostalih, zamjenik direktora turske agencije TIKA Ali Maskan. Ocijenjeno je da “Merhamet” i TIKA godinama imaju izuzetnu saradnju, što potvrđuju značajni zajednički projekti u Bosni i Hercegovini. Delegacija “Merhameta” upoznala je Alija Maskana sa novim projektima koje “Merhamet” namjerava realizirati.

Značajne i korisne razgovore delegacija “Merhameta” obavila je i sa direktorom organizacije AFAD dr. Fuatom Oktayem, koji je upoznat sa misijom i aktivnostima “Merhameta” u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.    

Predsjednik "Merhameta" Hajrudin Šahić je podsjetio da je "Merhamet" jedna od najstarijih humanitarnih organizacija na prostoru Balkana, te poručio da “Merhamet” pruža pomoć ugroženima bez obzira na vjeru, jezik i rasu. 

- Sve što želimo jeste pomoći ugroženima - kazao je Šahić. 

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, uz podršku turskog “Crvenog polumjeseca”, pomoglo je sirijske izbjeglice u izbjegličkim kampovima u Turskoj, kojima je dopremljena značajna količina kurbanskog mesa, prikupljena tokom akcije “Kurban” koju je HO “Merhamet” MDD organizirao zajedno sa svojim organizacionim jedinicama u inozemstvu, prije svega sa “Merhametom” Australije. 

 Tim povodom, predsjednik “Merhameta” Hajrudin Šahić, član Upravnog odbora Ćazim Hadžimejlić i ambasador Damir Džanko posjetili su izaslanika predsjednika “Crvenog polumjeseca” Nihata Adiguzela. 

Podsjetivši na veoma bliske odnose Turske i Bosne i Hercegovine, u izjavi za agenciju “Anadolija”, Nihat Adiguzel je kazao kako su čelnici “Merhameta” iskazali želju za pomoć sirijskim izbjeglicama te uručili značajnu pomoć u kurbanskom mesu. 

Šahić je podsjetio da je ovo druga velika "Merhametova" akcija u Republici Turskoj. Prošle godine, u zajedničkoj akciji sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, “Merhamet” je izbjeglicama iz Sirije, smještenim u kamovima na području Turske, uručio 14 kontejnera sa 280 mašina za pranje veša i sudopera.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Damir Džanko ugostio je delegaciju „Merhameta“ u Ambasadi u Ankari. Hajrudin Šahić i Ćazim Hadžimejlić zahvalili su se ambasadoru Džanki na dugogodišnjoj podršci „Merhametu“, na pomoći „Merhametu“ na uspostavljanju kontakata sa najznačajnijim isntitucijama i organizacijama u Republici Turskoj, kao i na promoviranju „Merhameta“ u turskoj javnosti.

Zadnji put promjenjen srijeda, 15 April 2015 12:12

Go to top