PROIZVODNJA HRANE NA VLASTITOM IMANJU

1. Imanje u Zavidovićima: Opravdana investicija

 

Godina 2011. potvrdila je opravdanost investicije u „Merhametova“ imanja u Zavidovićima i Visokom, što je još jedna uspješna priča ove organizacije. Na „Merhametovom“ imanju u Kućicama (Zavidovići) samo u 2011. godini proizvedene su više od 72 tone poljoprivrednih proizvoda. Bila je zasijana cjelokupna površina obradivog zemljišta, i to 2.150 kvadratnih metara pod plastenicima i oko 11 dunuma zemlje van njih.

Ilustracije radi, nakon proljetne berbe špinata (6.848 kilograma) zasađen je paradajz, žuta i crvena paprika i krastavac, a van plastenika je najvećom površinom zasijan krompir, zatim rani kupus, patlidžan, grašak, bijeli i crveni luk. Neobradivi dio površine obogaćen je s još 60 sadnica šljive.

Prema riječima Salke Omerbegovića, koordinatora ovoga projekta, regionalnim odborima u 2011. godini, koju smo uzeli kao karakterističnu godinu, distribuirano je 72.871 kilograma poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti veće od 84.000 maraka.

- Od dijela ubranih količina poljoprivrednih proizvoda iz plastenika proizvedene su značajne količine ajvara, đuveča, i paradajz sosa, preciznije 4.226 kilograma - kaže Salko Omerbegović.

 

2. Imanje u Visokom: Prve sadnice postavljene 2010. godine

 

 

Na „Merhametovom“ imanju u Dubravama kod Visokog zasađen je voćnjak šljive s 361 sadnicom, na površini od oko sedam dunuma. Nakon vađenja panjeva, uklanjanja ruševnih objekata i pripreme terena, prve sadnice postavljene su u novembru 2010. godine. U 2011. godini privedeni su kraju radovi na formiranju voćnjaka.

Izvor u donjem dijelu imanja koopritan je i uveden u bazen (8.000 – 10.000 litara) iz kojega se pumpom izbacuje voda u cisternu u gornjem dijelu imanja, odakle se voćnjak navodnjava. Sistem navodnjavanja „kap po kap“ je zaokružen i, u sušnoj 2011. i 2012. godini, pokazao se veoma efikasnim.

 

Dakle, projekti proizvodnje hrane na vlastitom imanju Zavidovićima Visokom, koje realiziraMerhamet“, imaju za cilj da obezbijede proizvode vrhunskog kvaliteta zaMerhametovekuhinje, kako bi ona najugroženija kategorija našeg društva imala kvalitetnu ishranu. Projekat je uspješan, jer se on realizira saradnjiFederalnim zavodom za poljoprivredu. Stručnjaci Zavoda stalno su prisutni pojednim fazama razvoja biljaka, što je posebno važno sa spekta uspješne borbe protiv bolesti i štetočina zasnovanim usjevima. Osim toga, prisutna je stalna edukacija uposlenika imanja i kontrola proizvoda laboratoriji Zavoda.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 03 Novembar 2013 22:44

Go to top