STIPENDIJE FONDACIJE „EDAH BEĆIRBEGOVIĆ“

Sa dodjele prvih stipendija u sjedištu „Merhameta“

Za „Merhamet“ je veoma važan projekat obrazovanja i stipendiranja mladih ljudi čiji roditelji nemaju dovoljno finansijskih mogućnosti da bi ih školovali. Ovo se posebno odnosi na manji bh. entitet, na djecu bošnjačkih povratnika.

Nažalost, stanje je svakim danom teže kod povratnika u tom entitetu i „Merhamet“ nastoji stipendiranjem pomoći toj djeci da se školuju, obrazuju i da sutra grade svoju državu Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njenih građana.

 

S tim ciljem „Merhamet“ je onovao Fondaciju „Edah Bećirbegović“, koja je samo u početnoj, 2012. godini uručila 51 stipendiju učenicima čije se porodice nalaze u teškom materijalnom stanju. Učenicima iz Federacije BiH dodijeljena je 21 stipendija, dok je 30 stipendija obezbijeđeno učenicima iz povratničkih porodica u manjem bh. entitetu. Mjesečna stipendija za srednjoškolce iznosi 75 konvertibilnih maraka, a za učenike osnovnih škola 50.

- Prema našem pravilniku, 70 posto stipendija dodjeljivat će se učenicima iz povratničkih porodica u manjem bh. entitetu, a 30 posto za djecu iz Federacije BiH - kaže predsjednica Komisije za dodjelu stipendija iz Fondacije „Edah Bećirbegović“, prof. dr. Šahzija Dreca, inače potpredsjednik „Merhameta“.

U akciju su se uključili članovi Upravnog odbora i uposlenici „Merhameta“, koji su preuzeli obavezu da stipendiraju po jedno dijete. „Merhamet“ je pozvao privredne i društvene subjekte da se uključe u ovu akciju i da je podrže, kako bi se obuhvatio veći broj djece kojima je pomoć potrebna, a takvih je širom BiH mnogo. To je, valja naglasiti, samo jedan segment pomoći „Merhameta“ mladima.

 

Inače, Fondacija nosi ime bivšeg predsjednika HO „Merhamet“ MDD, rahmetli Edaha Bećirbegovića.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 03 Novembar 2013 22:40

Go to top