ZDRAVSTVENA ZAŠTITA I KUĆNA NJEGA

1. „Merhametova“ ambulanta u Sarajevu

Pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu jedna je od glavnih aktivnosti „Merhameta“. Naime, „Merhamet“ posebno vodi računa o onim kategorijama građana, koji, iz raznih razloga, ne mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu u zvaničnim zdravstvenim institucijama. 

Jedan od važnih projekata Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ je pružanje medicinske pomoći starim i iznemoglim osobama putem patronažnih službi ove organizacije. Kućna njega starih, bolesnih i iznemoglih osoba je, također, jedan od prepoznatljivih „Merhametovih“ projekata širom Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat je u Sarajevu zaživio prije desetak godina i trenutno se na evidenciji Regionalnog odbora „Merhameta“ Sarajevo nalazi 300 korisnika kućne njege, a spomenuti broj je u stalnom porastu. Za godinu dana kroz ovaj projekat realizira se oko 30.000  intervencija, što najbolje potvrđuje značaj ovog projekta.

 

 

2. Kućna njega, značajan projekat

Ovim projektom su obuhvaćene osobe bez ikakvih primanja, samci, nepokretne osobe i osobe o kojima nema ko da brine. Za klijente koji nemaju socijalno zdravstveno osiguranje ili nisu u mogućnosti dobiti lijekove na recept, „Merhamet“ obezbjeđuje higijenske pelene za odrasle, katetere, analgetike, antibiotike, multivitamine za poboljšanje imuniteta, antireumatike i ostale lijekove.

„Merhametove“ ambulante su, također, dio projekta pružanja zdravstvenih usluga osobama u stanju socijalne potrebe - starim, bolesnim i iznemoglim licima. Uz podršku Turske vladine agencije za razvoj - TIKA, i Elektroprivrede BiH, „Merhamet“ je izgradio i opremio zdravstveni centar u Kotor-Varoši, u kojem usluge zdravstvene zaštite koristi više od 7.000 povratnika Bošnjaka. Zahvaljujući Vladi Turske, opremljene su ambulante porodične medicine, ginekološka i stomatološka ambulanta. Ambulanta u Kotor-Varoši je veoma značajna za povratnike, jer više ne moraju ići na liječenje u Sanski Most, Tešanj, Travnik i druga mjesta.

 

Na isti način otvorene su i „Merhametove“ ambulante u Doboju, Bratuncu, Banjoj Luci, zatim poliklinika u Mostaru i internistička i zubna ambulanta i apoteka u Sarajevu, u čemu je, ponovo, pomoć obezbijedila Agencija TIKA.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 03 Novembar 2013 22:40

Go to top