MEĐUNARODNE AKTIVNOSTI „MERHAMETA“

AKCIJE ŠIROM SVIJETA

 

Misija dobročinstva Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ već je odavno  prešla granice Bosne i Hercegovine. „Merhamet“ je svojim akcijama širom naše planete stekao međunarodni ugled i etablirao se kao prepoznatljiva humanitarna organizacija na mapi svjetskih organizacija čiji je cilj pomoći ljudima u nevolji, bez obzira na kojem se dijelu planete nalaze i bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadaju.   

Potpora takvoj tvrdnji su brojne humanitarne akcije koje je „Merhamet“ organizirao kako bi pomogao stanovništvu u brojnim državama na nekoliko kontinenata, stanovništvu ugroženom elementarnim nepogodama, zemljotresima, sušama, ali i ratovima. Time je „Merhamet“, zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine, bez kojih mnoge akcije ne bi bilo moguće realizirati, iskazao svojevrsnu zahvalnost za ono što su stanovnici drugih zemalja i njihove vlade učinile za građane Bosne i Hercegovine, pogotovo u vrijeme kada je biološki opstanak našeg naroda bio doveden u pitanje. Time je potvrđeno da Bosna i Hercegovina i Bosanci i Hercegovci ne zaboravljaju dobra djela, već da, i pored nezahvalne ekonomske i socijalne situacije, na njih pokušavaju uzvratiti isto tako dobrim djelima, svojom solidarnošću i milosrđem. Među brojnim međunarodnim akcijama „Merhameta“, za ovu priliku izdvajamo one najznačajnije, čiji su rezultati vidljivi, i koje će zauvijek svjedočiti o dobročinstvu „Merhameta“ i solidarnosti građana Bosne i Hercegovine.

 

MERHAMETSOMALIJI

 

Foto:

 

Sidik Aždahić predaje pomoć u Somaliji 

 

Krajemaprila 2012. godine uspješnojeokončanajednaod najvećih humanitarnihakcijaMuslimanskogdobrotvornogdruštvaMerhamet”, nakon što je generalnisekretarMerhametaSidikAždahić uMogadišuuručiodonacijuuhraniilijekovima, vrijednuvišeod 500.000 konvertibilnihmaraka.

Ta donacija prikupljena jetokomMerhametoveakcijePomoć naroduSomalije”. TimesugrađaniBosneiHercegovine, kojisuisamipreživjeligladiagresiju, još jednompokazalisvojusolidarnostimilosrđepremaonimakojimajepomoć potrebna

Nakonsvihdramatičnihdešavanja u Somaliji i obrtaupripremamazaodlazakutuzemlju, „Merhamet“ je uspiorealiziratiovu teškuisloženuakciju. Bilojetrenutakakadaserazmišljaloo odustajanjuodupućivanjapredstavnika „Merhameta“ uSomalijuizsigurnosnihrazloga. PostojalajemogućnostdaMerhametpomoć dostaviposredstvompredstavnika Ujedinjenihnaroda. Međutim, iporedsvihopasnosti, istrajalosenaprincipuMerhametadase, kaoi mnogoputadosada, pomoć uruči nalicumjesta.

„Merhamet” danas ne skriva ponos i zadovoljstvo što je jedna od rijetkih humanitarnih organizacija u svijetu koja je uspjela ući u Somaliju i na licu mjesta uručiti pomoć i uvjeriti se u kakvim nehumanim uvjetima žive ljudi u 21. stoljeću. Čelnici „Merhameta” sigurni su da će ovo dobrotvorno društvo, u okviru svojih programskih aktivnosti, svake godine sprovoditi akciju za prikupljanje pomoći gladnom narodu Somalije, upravo zbog toga što se njegov predstavnik na licu mjesta uvjerio u to kakvoj je humanitarnoj katastrofi izložena ta zemlja i njen narod.     

U saradnji s „Merhametom” Australije, HO „Merhamet” MDD donirao je 45.000 kilograma kurbanskoga mesa gladnom narodu Somalije, koje je „Organizacija islamske konferencije” Somalija (OIC) raspodijelila, u skladu sa zahtjevima i sigurnosnim uvjetima.

Direktor OIC Somalije dr. Ahmad Muhammad Adam zahvalio se na pomoći koju je predstavnik „Merhameta” Sidik Aždahić lično uručio za somalijski narod. On je izjavio da ovu pomoć smatra mnogostruko vrednijom, imajući u vidu činjenicu kroz šta su prošli Bosna i Hercegovina i njeni građani i kakva je ekonomska situacija u našoj zemlji.

 

PROBIJENA BLOKADA GAZE I

URUČENO PET SANITETSKIH VOZILA

 

Foto:

1. Donirana sanitetska vozila

2. Delegacija „Merhameta“ na putu za Gazu

 

Pet novih, najmodernije opremljenih, sanitetskih vozila donacija je koju su narodu Palestine uručili predstavnici „Merhameta“. Riječ je o vozilima čija je vrijednost oko 300.000 konvertibilnih maraka, a koja su kupljena zahvaljujući sredstvima građana Bosne i Hercegovine u velikoj akciji pod nazivom „Pomozimo narodu Gaze“.

Delegacija „Merhameta“ je, nakon višednevnog i veoma rizičnog putovanja, ušla u Gazu u uručila sanitetska vozila. Tako je „Merhamet“ bio jedna od prvih humanitarnih organizacija koja je probila blokadu Gaze, što je jedan od najvećih poduhvata ove organizacije. U to vrijeme, podsjetimo, izraelske vojne snage ubile su turske humanitarce koji su pokušali dovući pomoć narodu Palestine, što je izazvalo ogorčenje u svijetu i teške osude na račun Izraela.

„Nedavna iskustva, kada u Gazu nije moglo ući više stotina humanitaraca iz cijelog svijeta, pa do napada izraelske vojske na konvoj brodova, kada je ubijeno devet humanitaraca iz Turske, govorila su nam da ne bismo trebali ići u Gazu. Međutim, prevagnula je naša želja da za vrijeme ramazana dođemo do cilja i uvjerimo se u sve strahote koje preživljavaju Palestinci, posebno njih 15 miliona u uskom pojasu Gaze, i da im kažemo da ova donacija neće biti posljednja“ - izjavio je tada medijima predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić, koji je predvodio delegaciju „Merhameta“ u kojoj su bili i potpredsjednik „Merhameta“ dr. Abdul-Kerim Fazlić i generalni sekretar Sidik Aždahić.

Predstavnici Merhametatada iskoristili priliku da organizirajui zajednički iftar jednoj bolnici za 40 članova osoblja, za bolesnike socijalno ugrožene osobe u Gazi.

IZGRAĐENA ŠKOLA U IRANSKOM GRADU BAM

Moderna škola izgrađena zahvaljujući donacijama iz BiH (Tokom izgradnje skole u Iranu)

 

Srednja mješovita škola u iranskom gradu Bam sagrađena je zahvaljujući donacijama iz Bosne i Hercegovine, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju. Ova obrazovna institucija nosi ime „Škola šehida Bosne i Hercegovine“, a njenih oko 400 učenika u dvije smjene svakoga dana, pred početak i završetak nastave, prouče Fatihu šehidima koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu tokom agresije na našu zemlju.

Izgradnja i opremanje škole u Bamu koštala je oko milion konvertibilnih maraka, a izgrađena je sredstvima koja su zajedno prikupili „Merhamet“, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i državni organi i institucije Bosne i Hercegovine.

Građani naše zemlje su posredstvom „Merhameta“ donirali više od 300.000 maraka za izgradnju ove škole i za taj gest su vlasti Irana izrazili veliku zahvalnost.  

Zahvaljujući ovoj akciji, učenici u Bamu su, nakon dvije godine, šatorske učionice zamijenili velikim i moderno opremljenim objektom.     

 

NOVAZGRADASREDNJE ŠKOLEUPAKISTANU

 

Foto:

1. Škola u gradu Chatter Class

2. Rukovodstvo „Merhameta” i ambasador Džanko s učenicama novoizgrađene škole

 

Zahvaljujući velikoj akciji pod nazivom „Pomozimo djeci Kašmira“, koju je sredinom aprila 2006. godine pokrenuo “Merhamet” nakon razornog zemljotresa u oblasti Kašmir u Pakistanu, sagrađena je „Srednja škola za djevojke” u pakistanskom gradu Chatter Class, u regiji Muzaferabad. Škola je pakistanskim vlastima predana na upotrebu na Dan državnosti Bosne i Hercegovine i nosi ime prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Sredstva za izgradnju te škole, čija je vrijednost oko 500.000 maraka, prikupljena su dobrovoljnim prilozima građana Bosne i Hercegovine, privatnih poduzetnika i donatora “Merhameta”. Školu je gradilo bh. građevinsko preduzeće “GP Put”, a opremljena je namještajem kompanije “Konjuh” iz Živinica. Maksimalan doprinos ovoj akciji dao je i tadašnji ambasador BiH u Pakistanu Damir Džanko.

Gradnju Više škole za djevojke omogućila je akcija Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”. Aktivisti “Merhameta” su u osnovnim i srednjim školama u BiH, te u privrednim društvima i institucijama, prodali više od 150.000 donatorskih markica po pojedinačnoj cijeni od jedne konvertibilne marke.

Tokom posjete Tuzli, krajem aprila 2007. godine, predsjednik Islamske Republike Pakistan Pervez Mušaraf (Musharraf) je na UKC-u Tuzla uručio medalje ljekarima i humanitarcima, u znak zahvalnosti za pomoć pruženu narodu Pakistana nakon razornog zemljotresa koji je tu zemlju pogodio u oktobru 2005. godine.
Među odlikovanima su i članovi užeg rukovodstva “Merhameta”: predsjednik Društva Hajrudin Šahić, predsjednik Skupštine Munib Bujak, članovi Upravnog odbora prim. dr. Abdul-Kerim Fazlić, prof. Harun Imamović, Adil ef. Pezerović, Mustafa Indžić, generalni sekretar Sidik Aždahić i član Savjeta „Merhameta” prof. dr. Zijad Pašić.

POMOĆ NARODU TURSKE NAKON ZEMLJOTRESA

Foto:

1. Humanitarni koncert u Goraždu

MuslimanskodobrotvornodruštvoMerhametMDDorganiziralo je akcijuprikupljanjapomoćizastanovništvojugoistočneturskeprovincijeVan, kojujekrajem oktobra 2011. godine pogodiorazornizemljotres. Za uplatusanaznakomPomoć nastradalomstanovništvujugoistočneTurske“ otvoren je poseban žiro-račun, apomoć semoglauplatitiipozivomnahumanitarnibroji natajnačinsugrađaniBiHmoglidoniratipotrikonvertibilne marke.
Inače, povodomsnažnogzemljotresakojijepogodioistočnuturskuprovincijuVan, ukojemjebiloiljudskih žrtava, predsjednikMerhametaHajrudin Šahić uputiojetelegramsućutipremijeruTurskeRedžepu Tajipu Erdoanu (RecepTayyipErdogan), ukojemje, uličnoimeiuimeMerhametaizraziosaosjećanjesporodicamanastradalihisVladomRepublikeTurske.

 

Regionalni odbor „Merhameta” Goražde, uz pokroviteljstvo HO „Merhamet” MDD, organizirao je humanitarni koncert u Centru za kulturu u Goraždu. Sav prihod od koncerta bio je namijenjen za pomoć stanovništvu Turske koje je pogođeno zemljotresom.

 

POMOĆ NARODU SIRIJE


Foto: Dr. Nagar sa čelnicima „Merhameta“ u Sarajevu

MerhametjepokrenuoihumanitarnuakcijuPomoć naroduSirije“. OvaodlukadonijetajezbogteškehumanitarnekrizeuzrokovanesukobimauSiriji. Humanitarnaakcijasprovedena je usvimorganizacionimdijelovimaHOMerhametMDDuBosniiHercegoviniiinostranstvu.

U ovu svrhu otvoren je humanitarnibrojinamjenskiračun, apomoć seprikupljalai posredstvom „Merhametovih“ humanitarnih kasakoje su bile postavljene naotvorenimprostorimaipunktovimausvimvećimgradovimaBiH.
PovodominiciranjaMerhametoveakcije, uSarajevojedoputovaopoznatisirijskiljekar, intelektualacihumanistadr. Hasan Nagar (Naggar), kojidecenijama živiuNjemačkojgdjejepobjegaoodtadašnjegsirijskogrežimakojigajeprogonio. DoktorNagarjepoznatkao čovjekkojijetokomagresijenanašuzemlju, kadajebiopredsjednikUnijearapskihljekarauEvropi, uBiHslaolijekoveifinansijskupomoć, aliiljekarekojisupomagalisvojimkolegamaunašojzemlji. DoktorNagar, prijedolaskauSarajevo, boraviojeuTurskojgdjejebioizuzetnoangažirannapomoćiizbjeglicamairanjenicimaizSirije,kojisusmješteniutamošnjimbolnicama.

„Zamolio sam ‘Merhamet’ da iskoristi dobre veze i saradnju s ‘Crvenim polumjesecom’ Turske kako bi se što bolje organizirala dostava pomoći izbjeglicama iz Sirije. To je i razlog mog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, kao i informacija da je ‘Merhamet’ pokrenuo akciju ‘Pomoć narodu Sirije’. Zahvalni smo ‘Merhametu’ i našoj braći u Bosni i Hercegovini” - kazao je dr. Nagar tokom razgovora u Sjedištu „Merhameta“ u Sarajevu s predsjednikom „Merhameta“ Hajrudinom Šahićem i članom Upravnog odbora „Merhameta“ i predsjednikom Komisije za realizaciju akcije „Pomoć narodu Sirije“ Sakibom Mahmuljinom.


„MERHAMET” DOSEGAO DO 
JAPANA, AMERIKE, HAITIJA...  

 

Foto:

Zahvalnica predsjednika SAD-a Džordža Buša (Georg Bush) i američkog naroda

 

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Japan, Muslimansko doborotvorno društvo „Merhamet” donijelo je odluku o otvaranju humanitarnog broja te žiroračuna u Vakufskoj banci Sarajevo, kako bi se prikupila pomoć ugroženom stanovništvu ove zemlje. Pozivom na humanitarni broj građani BiH mogli su donirati tri marke.

Jedna od značajnijih međunarodnih humanitarnih akcija Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ bila je akcija prikupljanja pomoći za ugrožene građane Nju Orleansa, u Sjedinjenim Američkim Državama, kojeg je polovinom 2005. godine pogodio razorni uragan „Katrina“ i opustošio to područje, a brojne stanovnike Nju Orleansa ostavio bez krova nad glavom.

Tokom „Merhametove“ akcije prikupljeno je oko 50.000 konvertibilnih maraka.      Tadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Daglas Meklhejni (DouglasMcElhaney), u ime američkogpredsjednikaDžordžaBuša (GeorgeBush) i građana Nju Orleansa, uručio je zahvalnicu „Merhametu“ zbog sprovedene akcije i nesebične pomoći i solidarnosti koju su pokazali građani Bosne i Hercegovine.

 

Upravni odbor humanitarne organizacije „Merhamet“ MDD organizirao je i akciju „Pomoć stradalom stanovništvu Haitija“ kao odgovor na katastrofalni zemljotres koji je pogodio ovu veoma siromašnu zemlju i njeno stanovništvo. Pomoć je upućena narodu Haitija preko nadležnih državnih organa.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 03 Novembar 2013 18:08

Go to top