U organizaciji Regionalnog odbora Maglaj

Merhamet“ je sjajni biser u kruni našeg dobročinstva – kazao je, između ostalog, efendija Kruško

  

U prepunoj dvorani hotela „Galeb“ u Maglaju je 18. oktobra održana promocija monografije „Merhamet – 100 godina“, čiji je autor novinar i publicista Ruždija Adžović.

Monografiju su promovirali Doc. dr. Hajrudin Šahić, predsjednik HO „Merhamet“ MDD, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj Izudin ef. Kruško i predsjednik Skupštine „Merhameta“ Munib Bujak.  

 

 

Mnogobrojni dokumenti


 Prema riječima Muniba Bujaka, ova monografija svjedoči o razvoju „Merhameta“ i o tome da je moguće iznova počinjati, ustrajavati i uspijevati. Ona bogati bošnjačku baštinu. Čini to značajno i višestruko: historiografski, publicistički,  kulturološki, sociološki, edukativno... itd., dakako i karitativno, tako i u izdavačkom smislu.

- Ova knjiga je pisana i analitički i dokumentirano, ali nije napisana i šturo, nije uobičajeno suhoparana, nije sastavljena iz redanja „velikih“ riječi i rečenica, ne robuje statističkom gomilanju podataka ili samo citiranju arhivskih materijala, nije pisana da „ispadne iz ruku“ ili se „prelomi preko koljena“, nego je napisana prijemčivo, s prefinjenim publicističkim, rekao bih i spisateljskim damarom, pri čemu se autor Ruždija Adžović nije dao „izgubiti“ u gomili građe ili u kojekakvim dodvoravanjima kojekome.

U knjizi su pažljivo selektirani mnogobrojni originalni dokumenti i učinjeni dostupnim, zatim autentične fotografije o nekadašnjem i sadašnjem pregalaštvu, fotografije s ranijim i sadašnjim aktivistima, pa sve do faksimila i fotografija dobijenih priznanja i priznanja koje dodjeluje MDD „Merhamet“... završno s izborom faksimila novinskih tekstova – kazao je Bujak.

O značaju monografije „Merhamet – 100 godina“ i samoj misiji „Merhameta“ govorio je i glavni imam maglajski Izudin ef. Kruško. On je naglasio da je riječ o kapitalnom djelu koje će generacijama svjedočiti o dobročinstvu „Merhameta“.

- „Merhamet“ je sjajni biser u kruni našeg dobročinstva – kazao je, između ostalog, efendija Kruško.

Predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić naglasio je da sama činjenica da je iza „Merhameta“ cijeli vijek postojanja i aktivnog djelovanja, nedvosmisleno govori koliki značaj ima ova humanitarna organizacija i kakvu je ulogu odigrala u vremenu iza nas, a posebno u našoj neposrednoj prošlosti.

- Od osnivanja do danas „Merhamet“ je dijelio sudbinu svog naroda u najtežim trenucima po opstanak bošnjačkog naroda na prostorima u kojima živimo. Upravo zbog toga, ova monografija ima istorijsku vrijednost, jer ona na jednom mjestu sublimira sve aktivnosti na zbrinjavanju, pomaganju ugroženim, obespravljenim, nemoćnim građanima.

 

Historijska uloga

 

Ova monografija će svjedočiti i o najtežem periodu u historiji Bošnjaka od 1991. do 1995. godine, kada je „Merhamet“ odigrao historijsku ulogu u cilju biološkog opstanka ne samo bošnjačkog naroda nego i države Bosne i Hercegovine - kazao je Šahić.

Autor monografije Ruždija Adžović istakao je da knjiga, objavljena povodom velikog jubileja „Merhameta“, govori o misiji ove humanitarne organizacije od njenog osnivanja, 1913. godine, do danas.  

- Poseban akcenat stavljen je na period posljednjeg rata, od 1992. do 1995. godine, kada je „Merhamet“ odigrao grandioznu ulogu u pomaganju građanima BiH. To pogavlje nazvao sam „Svjedoci“. Vjerujem da će upravo svjedočenja u poglavlju „Svjedoci“ biti tvrd bedem protiv zaboravljanja veličanstvenih akcija hrabrih „Merhametovih“ aktivista, pogotovo onih koje je patriotska i humanitarna misija koštala života. Nadam se da sam ovom knjigom uspio otrgnuti od zaborava brojne činjenice koje potvrđuju značaj misije „Merhameta“ tokom čitave njegove stogodišnje historije i da će ova knjiga biti još jedno dragocjeno svjedočenje novim generacijama o tome šta su sve Bošnjaci i država BiH preživjeli u posljednjih sto godina - kazao je autor Ruždija Adžović.

 

Istu večer otvorena je i izložba fotografija „Sto godina dobročinstva Merhameta“ koju je, takođe, priredio Ruždija Adžović. Adžović je kazao da je i na ovaj način želio otrgnuti od zaborava stogodišnju veličanstvenu misiju „Merhameta“.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 18 Novembar 2013 13:29

Go to top