TURSKA Sedma međunarodna manifestacija “Pejgamber Ibrahim” u Šanliurfi

Humanitarnim akcijama širom svijeta „Merhamet“ je potvrdio da je njegova misija dobročinstva odavno prešla granice BiH, te da je postao humanitarna organizacija svjetskog značaja, rečeno je tokom uručenja nagrade predsjedniku „Merhameta“ Hajrudinu Šahiću

Na Sedmoj međunarodnojmanifestacijiIbrahimPejgamber”, održanim 4. i 5. oktobra u turskom gradu Šanliurfa nadomak granice sa Sirijom, HO „Merhamet“ MDD dodijeljeno je značajno priznanje za humanost čime je, kako je naglašeno na manifestaciji, još jednom potvrđeno da je „Merhamet“ svojim aktivnostima stekao ugled međunarodne humanitarne organizacije. 

„Merhamet“ je, kako je obrazložio guverner oblasti Šanliurfa Dželaletin Guvemč (CelalettinGüvenç), nagrađen povodom stogodišnjeg jubileja ove humanitarne organizacije.

 

Prikazan film

Kako je istaknuto na manifestaciji, tokom uručenja nagrade predsjedniku „Merhameta“ Doc. dr. Hajrudinu Šahiću, svojim humanitarnim akcijama širom svijeta, među kojima su i akcije pomoći narodima Turske, Somalije, Japana, Pakistana, Palestine, Indonezije, Irana, „Merhamet“ je potvrdio da je njegova misija dobročinstva odavno prešla granice BiH, te da je postao humanitarna organizacija svjetskog značaja.

To je potkrijepljeno kratkim filmom o „Merhametu“ koji je pripremio organizator susreta “PejgamberIbrahim ”.

Prva nagrada tokom manifestacije uručena je, upravo, „Merhametu“, a nagradu je predsjedniku Šahiću uručio ministar u vladi Republike Turske Faruk Čelik (Celik), čime je dodatno dat značaj priznanju „Merhametu“.

Predsjednik Hajrudin Šahić je naglasio da je ponosan što je „Merhamet“ dobio tako veliko priznanje u „Gradu pejgambera“, kako Šanliurfu još zovu s obzirom da je riječ o mjestu rođenja četiri Božija Poslanika.

- Čast mi je što je „Merhamet“, zajedno sa malim brojem velikih i uglednih međunarodnih organizacija, poput „Crvenog polumjeseca“ Turske, INICEF-a, TIKE, prepoznat kao humanitarna organizacija koja je zaslužila da dobije ovako značajno priznanje. To će nas obavezati da nastavimo putem kojim smo poodavno krenuli i da pomažemo čovjeku u nevolji, ma gdje on bio, na bilo kojem dijelu naše planete. A upravo je i to poruka Sedme međunarodne manifestacije „Pajgamber Ibrahim“ – ujediniti svijet u dobročinstvu i solidarnosti – kazao je Šahić.

Šahić je podsjetio na najznačajnije međunarodne humanitarne akcije „Merhameta“.

- „Merhamet“ je prije dvije godine uspio ući u opkoljenu Gazu i našoj braći Palestincima uručiti donaciju, pet moderno opremljenih sanitetskih vozila. Prošle godine delegacija „Merhameta“ je ušla u Somaliju i gladnom narodu uručila vrijednu pomoć u hrani i lijekovima. Početkom septembra bili smo u Šanliurfi, gdje smo na granici sa Sirijom izbjeglicama iz Sirije uručili vrijednu donaciju skupljenu u zajedničkoj akciji sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Dobročinstvo „Merhameta“ doseglo je i do Pakistana, Irana, Turske, Haitija, Sjedinjenih Američkih država, Japana i tako je „Merhamet“, u globalnim razmjerama mala organizacija, stekao međunarodni ugled.     

Naravno, sve to ne bi bilo moguće ostvariti bez solidarnosti građana Bosne i Hercegovine koji su nedavno preživjeli tešku agresiju, prošli kroz ratni pakao i koji ne zaboravljaju pomoć naših prijateljskih i bratskih država u najtežim vremenima.

Vjerujem da su sve to činjenice koje su opredijelile organizatore Sedme međunarodne manifestacije „Pajgamber Ibrahim“ da se „Merhamet“ nađe među ovogodišnjim laureatima i zahvaljujem se na tome - kazao je Šahić.

Od deset nagrada koje su na ovogodišnjoj, Sedmoj međunarodnojmanifestacijiIbrahimPejgamber dodijeljene širom svijeta, dvije su došle u Bosnu i Hercegovinu. Osim „Merhameta“ priznanje je dodijeljeno i bh. muzičkoj zvijezdi Dinu Dervišhalidoviću, poznatijem kao Dino Merlin. O obrazloženju dodjeljivanja nagrade Dini Merlinu naglašeno je da je riječ o jednoj od najvećih post-jugoslavenskih zvijezda, te da je za vrijeme rata BiH aktivno podržavao svoju zemlju.

Međunarodni događaj

- Dino Merlin predstavlja jedan od najvećih simbola Sarajeva BiH. okviru raznih fondacija, a i osobno, on učestvuje mnogim humanitarnim akcijama pomažpojedincima organizacijama. Kao umjetnik kao čovjek, Dino Merlin jedan je od predstavnika dobrote dobročinstva ovom dijelu svijetarečeno je na manifestciji.

Poredturskog ministra Faruka Čelika, te brojnihgostijuizcijelogsvijeta, manifestacijisuprisustvovaliipredsjednikTurskeupravezavjerskapitanjaprof. dr. MehmetGjurmez (Gormez), guverner Šanliurfe Dželalitin Guvenč, gradonačelnik Šanliurfe Ahmet Fakibaba, kao i gradonačelnici mnogih gradova u Turskoj i predstavnici vjerskoj i kultunog života.

Poruka sa ovogodišnje manifestacije u Šanliurfi, „GraduPejgambera, jeste da je cilj nastaviti put Pejgambera Ibrahima započet prije 4.000 godina svjetlu otvorenog srca, gostoprimstva, davanja, humanosti, dobročinstva iljubavi prema čovjeku. ManifestacijaHalilIbrahimje međunarodni događaj čija je namjera da prenese filozofiju i učenje hazreti Ibrahima.

UokviruSedmihMeđunarodnihsusretaIbrahimPejgamber”, održana je konferencija natemuPorukaPejgamberaIbrahimaza čovječanstvo”, a uvodničar je bio prof. dr. MehmetGjurmez. Organiziran je i okruglistoposvećen Ibrahimu Pejgamberu, učernjeKurana, kao i raznovstan kulturni program.

Antrfile 1

Među laureatima i fudbaler Kanute

Dobitnici ovog značajnog priznanja zahumanostsuiorganizacijaOXFAM, FondacijaWefa”, FondacijaKonukoglu”, direktorCrvenogpolumjesecaTurskeTekinKucukali, TIKA, UNICEFTurskeiAssociationforAidandRelief (Japan).

Pojedinačne nagrade dobili su i poznati fudbaler Frederik Omar Kanute (FredricOumarKanoute), Hava Turaj iz Siera Leoneai prof. dr. Ekmeledin Ihsanolu iz Turske.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 03 Novembar 2013 17:16

Go to top