„Merhamet“ i IZBiH u Šanliurfi uručili pomoć vrijednu oko 350.000 maraka

Donacijom iz BiH kompletiran je novi kamp nadomak Viranšehira, u neposrednoj blizini granice sa Sirijom, koji će primiti oko 30.000 Sirijaca 

Delegacija HO „Merhamet“ MDD i Islamske zajednice u BiH (IZBiH) predala je polovinom septembra donaciju vrijednu oko 350.000 maraka novootvorenom kampu za izbjeglice iz Sirije koji je formiran u oblasti Šanliurfa, u Turskoj, stotinjak kilometara od istoimenog grada i desetak kilometara od granice sa Sirijom. 

Izuzetne simpatije

Donaciju su uručili predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić, član Upravnog odbora ove humanitarne organizacije Harun Imamović i predstavnik IZBiH Subhi Vasim (Wassim) Tadefi, u prisustvu ambasadora BiH u Turskoj Damira Džanke koji je umnogome pomogao u realiziranju ove velike zajedničke akcije „Merhameta“ i IZBiH.

 

Pomoć sirijskim izbjeglicama sastoji se od 14 kontejnera sa mašinama za pranje rublja, kojih je ukupno 280, i jednog kontejnera sa mašinama za pranje posuđa i sudoperama.

Predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić kazao je nakon ceremonije uručivanja donacije da su građani BiH i na ovaj način potvrdili saosjećanje sa izbjeglicama iz Sirije koji se već dugo nalaze na prostoru Turske.

- Kada smo razgovarali sa zvaničnicima u Turskoj o tome koja bi vrsta pomoći bila najpotrebnija sirijskim izbjeglicama, oni su sugerirali da to budu upravo mašine za pranje rublja i posuđa kako bi se ljudima u nevolji poboljšali uvjeti za boravak u kampovima. Prihvatili smo tu sugestiju i sada sam se uvjerio da nismo pogriješili – kazao je Šahić.

Ambasador BiH u Ankari Damir Džanko izjavio je da je ovaj gest građana BiH, odnosno „Merhameta“ i IZBiH, naišao na izuzetne simpatije građana Turske, turskih institucija, Ministarstva vanjskih poslova i Ureda premijera Turske Redžepa Tajipa Erdoana.

 

Plemenit gest

 

- Radi se o plemenitom, humanom gestu građana BiH koji su svojim donacijama željeli pozati narodu Sirije da nije sam i zaboravljen i da Bosanci i Hercegovci itekako razumiju njihova stradanja. Posebno se pomoć iz BiH cijeni i zbog činjenice da je naša zemlja u ekonomskim poteškoćama što nije spriječilo njene građane da još jednom pokažu izuzetnu solidarnost – kazao je ambasador Džanko.

Zamjenica guvernera oblasti Šanliurfa Ajlin Kirdži (Aylin Kirci) Duman, koja je i glavni kordinator za pomoć i zbrinjavanje izbjeglica iz Sirije, kazala je da vlasti Šanliurfe, ali i Republike Turske čine sve kako bi zadovoljili potrebe izbjeglica. I to ne samo one osnovne potrebe.

- Osmislili smo edukativni program, između ostalog, i o tome kako zadovoljiti socijalne potrebe izbjeglica. Primjera radi, osnovali smo edukativni centar za djecu koji može primiti 750 učenika iz Sirije

Zahvalni smo narodu BiH, „Merhametu“ i Islamskoj zajednici u vašoj zemlji koji su osigurali adekvatnu pomoć jer je higijena veoma bitna u ovakvim kampovima. Vi ste prošli kroz težak period i zato odlično shvatate situaciju sirijskih izbjeglica - kazala nam je Ajlin Kirdži Duman tokom našeg razgovora u kampu nadomak Sirijske granice

Inače, delegacija iz Bosne i Hercegovine, koju je predvodio predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić, uz logističku podršku ambasadora naše zemlje u Turskoj Damira Džanke, jedna je od rijetkih kojoj je omogućeno da uđe u pogranično područje i posjeti izbjeglički kamp.

Vrijednom donacijom iz BiH kompletiran je novi kamp nadomak grada Viranšehir i u neposrednoj blizini granice sa Sirijom. U tom kampu, u kojem će spas od režima Bašara Al-Asada naći oko 30.000 Sirijaca, već se vihori i zastava naše zemlje koja će svjedočiti o humanosti i solidarnosti Bosanaca i Hercegovaca koji nisu zaboravili svoje patnje tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali ni pomoć koju su dobijali u tim najtežim danima.

Istovremeno, „Merhametova“ zastava bit će svjedok još jedne veličanstvene međunarodne misije dobročinstva ove humanitarne organizacije, čiji je renome odavno prešao granice Bosne i Hercegovine nakon velikih akcija u Somaliji, Palestini, odnosno Gazi, kao i Haitiju, Pakistanu, Iranu, SAD-u, Turskoj... 

 

Muhamed Lutfi Kotan:

Pomoć kakva nam je trebala

 

Zahvaljujući se predstavnicima „Merhameta“ i IZBiH i građanima naše zemlje, Muhamed (Muhammed) Lutfi Kotan, guverner distrikta Viranšehir na čijem području je smješten novi kamp, kazao je da će pomoć iz BiH itekako dobro doći.

- To je pomoć kakva nam je trebala. Upravo su nam veš mašine i mašine za pranje posuđa bile najpotrebnije kako bismo izbjeglicama omogućili da što bolje zadovolje svoje higijenske potrebe.

Turska vlada čini sve što je u njenoj mogućnosti da pomogne sirijskim izbjeglicama.

 

Narod Bosne i Hercegovine sa pridružio takvim naporima Turske. Pomoć iz Bosne i Hercegovine je posebna zbog činjenice da su građani vaše zemlje doživjeli sličnu tragediju i zbog toga smo posebno zahvalni - kazao nam je Kotan.  

Zadnji put promjenjen nedjelja, 03 Novembar 2013 17:06

Go to top