Predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić ispratio konvoje za Šanliurfu i Adjaman

Za nas je ova pomoć iz BiH značajnija od pomoćod milijardu dolara od nekih bogatih zemalja jer ova pomoć je doprinos bosanskog naroda koji se sam nalazi dubokim ekonomskim problemima, kazao je predsjednik aAFAD-Fuat Oktaj

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić ispratio je konvoj sa humanitarnom pomoći za izbjeglice iz Sirije koji je, u četvrtak 5. septembra, iz turske prijestonice, Ankare krenuo prema izbjegličkim kampovima koji se nalaze u gradovima Šanliurfa (Şanlıurfa) i Adjaman (Adiyaman), u blizini granice sa Sirijom.

S obzirom na sve veći priliv izbjeglica iz Sirije, u gradu Šanliurfa otvoren je novi kamp, koji može primiti oko 30.000 ljudi, a gdje će biti predat jedan dio velike donacije iz naše zemlje, prikupljen u humanitarnoj akciji kojoj su se pridružili „Merhamet“ i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. Drugi dio donacije, vrijedne oko 400.000 konvertibilnim maraka, uručit će se izbjeglicama u kampu u Adjamanu.

 

Riječ je o 14 kontejnera sa veš mašinama i mašinama za pranje posuđa, koji će sirijskim izbjeglicama u pomenuta dva kampa u Turskoj omogućiti bolje uvjete za održavanje higijene.

Na putovanje, dugo čak 1.300 kilometara, konvoj sa humanitarnom pomoći krenuo je ispred sjedištva AFAD-a u Ankari, partnerske organizacije „Merhameta“ u ovoj akciji, a njegovom ispraćaju, osim predsjednika „Merhameta“ Hajrudina Šahića, prisutvovali su i predsjednik UpravezakriznesituacijeTurske (AFAD) dr. Fuat Oktaj (Oktay), ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Damir Džanko, koji je mnogo pomogao u realizaciji ove akcije, kao i predstavnici turskih vlasti i institucija. 

Ispraćaj konvoja je izazvao veliki publicitet, pa su o ovom događaju izvještavali brojni turski mediji, među kojima turska državna televizija TRT, novinska agencija „Anadolija“, dnevni list „Hurriyet“ i brojne druge medijske kuće.

- Ovo je „Merhametova“ treća humanitarna akcija za pomoć izbjeglicama iz Sirije, a prva zajednička akcija za pomoć sirijskom narodu sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini koja je dala ogroman doprinos u njenoj uspješnoj realizaciji.

Narod Bosne i Hercegovine, koji je prošao kroz slične patnje tokom agresije na našu zemlju, i ovoga puta je pokazao izuzetnu solidarnost, u želji da doprinese da se izbjeglicama iz Sirije omoguće što bolji uvjeti tokom boravka u izbjegličkim kampovima u Turskoj – izjavio je predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić tokom ispraćaja konvoja u Ankari izrazivši nadu da ćeuskorobitiokončanratuSiriji.. 

On je dodao da je ovo jedna od najznačajnijih „Merhametovih“ međunarodnih humanitarnih akcija, nakon uspješnih misija dobročinstva u Palestini, odnosno Gazi, i u Somaliji.

PredsjednikAFAD-aFuatOktaj, kako je javio TRT, izjaviojetokompreuzimanjapomoćiizBiHdajepomoć izovebalkanskezemljevrloznačajnazasirijskinarod.

- Za nas je ova pomoć iz Bosne i Hercegovine značajnija i od pomoći od milijardu dolara od nekih bogatih zemalja. Jer ova pomoć je doprinos bosanskog naroda koji se i sam nalazi u dubokim ekonomskim problemima - kazao je Oktaj.

Ambasador BiH u Ankari Damir Džanko kazao je da je ova pomoć značajna zbog činjenice da su i Bosanci i Hercegovici i sami prošli kroz sličan rat kao i sirijski narod.

- Ovo možda nije neka velika pomoć u materijalnom smislu, ali to je pomoć bosanskih ljudi koji znaju suosjećati sa onima koji pate i kojima je teško. Kada vidimo fotografije u Siriji, uvijek se sjetimo da smo i mi u Bosni doživjeli slično nasilje - rekao je Džanko.

 

Kako je planirano, delegacija, u kojoj će biti predstanici „Merhameta“ i Islamske zajednice u Bosni i Heregovini, početkom naredne sedmice će u kampovima u Šanliurfi i Adjaman i zvanično uručiti pomoć sirijskim izbjeglicama.

Go to top